sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Ranskalainen karjalanpaisti = burgundinpata melkein Julia Childin tapaan

Pari viikkoa sitten katsoin jälleen Julie & Julia -elokuvan ja mietin, miksen vieläkään ollut tehnyt Julia Childin nimikkoruokaa Boeuf Bourguignonia eli burgundinpataa, vaikka joka kerta sitä olen kuola valuen ihastellut. Nyt oli aika valmistaa tämä klassikkoruoka lähes Julian reseptein, mutta sopivissa kohdissa oikoen.


burgundinpata burgund pata lihapata julia child dumpling patonkidumpling

Lihaksi valikoitui naudan rintaa, joka on hivenen edullisempaa sekä rasvaisempaa lihaa kuin paisti, jota ohjeessa suositeltiin käyttämään. Pyrkimyksenämme on muutoinkin käyttää edullisempia, mutta monesti maistuvampia ruhonosia, joita saa luvan kanssa hauduttaa tuntikaupalla. Pikkusipulit heitimme pataan yhdessä lihojen kanssa jättäen niiden erillisen kypsytyksen väliin. 

Padan seuraksi valmistimme Pieni keittiö Pariisissa -ohjelman reseptin mukaan patonkidumplingeja eli mykyjä, jotka tarjosivat sopivan erilaisen lisukkeen padalle perunoiden sijaan.


Burgundinpata
1 kg naudan rintaa
140 g pekonia
3 porkkanaa
10 pientä salottisipulia
suolaa ja pippuria
2 rkl vehnäjauhoa
4-5 dl punaviiniä
2 dl lihalientä
1 prk tomaattimurskaa
2 laakerinlehteä
1 tl timjamia
3 valkosipulin kynttä
200 g herkkusieniä
(maizenaa tarvittaessa)

Saksi pekonit pieniksi paloiksi, viipaloi porkkanat ja kuori sipulit. Paista pekonit öljyssä pannulla rapeiksi ja siirrä ne uunipataan odottamaan. Ruskista pekoninrasvassa porkkanat sekä sipulit ja siirrä ne myös pataan.

Leikkaa liha isoiksi paloiksi ja ruskista lihan joka pinta kiinni pienissä erissä kuumassa voi-öljyseoksessa. Siirrä lihat pataan.

Sirottele lihojen päälle suolaa, pippuria sekä vehnäjauhoja ja pyörittele niitä, jotta jauho tarttuu lihojen pintaan. Lisää laakerinlehdet, timjami ja murskatut valkosipulinkynnet.

Lisää pataan tomaattimurska, punaviini sekä lihalientä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Laita kansi päälle ja hauduta pataa uunissa 150 asteessa 3–4 tuntia. Tarkista välillä nesteen riittävyys ja lisää tarvittaessa lihalientä.

Padan kypsyessä paista herkkusienet kuumassa öljyssä ruskeiksi kahdessa erässä. Jos padassa on kovin paljon nestettä, sekaan voi ripotella hivenen maizenaa ja antaa liemen sakeutua uunissa vielä hetken aikaa.

Lisää lopuksi paistetut herkkusienet valmiin padan joukkoon.


Patonkidumplingit
200 g kuivunutta, eilistä patonkia
kourallinen persiljaa
2,5 dl kuumaa maitoa
suolaa ja pippuria
1 kananmuna
2 rkl vehnäjauhoa

dumpling patonkidumpling

Leikkaa patonki pieniksi kuutioiksi ja laita kulhoon. Lisää persiljasilppu. Kaada palojen päälle kuuma maito ja sekoittele, jotta maito imeytyy tasaisesti leipäpaloihin. Anna vetäytyä hetken aikaa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää kananmuna ja vehnäjauhoa, jotta saat taikinamaisen koostumuksen. Puristele massasta käsin golfpallon kokoisia pyöryköitä ja paista niitä voissa n. 10 minuuttia, jotta saat pinnasta joka puolelta rapean. 

Tarjoa burgundinpadan kanssa.

burgundinpata burgund pata lihapata julia child dumpling patonkidumpling

Burgundinpata täytti kypsyessään keittiömme mitä mainioimmalla tuoksulla, ja kokonaisuus oli erittäin onnistunut. Tosin viinivalintamme ei tällä kertaa osunut täysin nappiin. Rachel Khoon viisaita ajatelmia mukaillen olemme pienoisena periaatteena käyttäneet ideaa, ettei ruokaan tulisi sellaista viiniä käyttää, josta ei itse pysty lasista juotuna nauttimaan. Tällä kertaa käyttämämme Pierredon 2011 toimi kyllä padassa oikein hyvin, mutta olisi lasissa kaivannut hieman enemmän luonnetta (Pulla: ”ihan karmeaa litkua!”).


- Pulla & Mallas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...