torstai 26. toukokuuta 2016

Korean sliders – korealaiset miniburgerit

Lauantaina vietetään kansainvälistä hampurilaispäivää. Ensimmäisen kerran tulee juhlittua tällaistakin keksintöä, mutta mikäpä siinä; kyllä kunnon burgerit oman juhlansa ansaitsevatkin. Tosin ihan peruspurilaisella ei nyt mennä, vaan korealaisilla miniburgereilla eli slidereilla.


korea korealainen hampurilainen slider korean food ruoka burger burgeri miniburger miniburgerit kimchislaw


What's Cooking Helsinki -tapahtumassa huhtikuun alussa seurasimme Kaikki äitini reseptit -blogin Nannan kokkausnäytöstä, jossa hän valmisti korealaisia lihapullia. Pullien jutun juonena oli korealaisen chilitahnan, gochujangin käyttö, mikä toi pyöryköihin lempeän tulisen maun. Mallas innostui niistä niin kovasti, että lupasi Nannalle tehdä kotona korealaisia makkaroita samalla idealla. Koska makkaroiden teko vaatii aikaa, energiaa ja inspiraatiota, emme ole vielä siihen urakkaan ryhtyneet. Näiden sliderien pihvit on kuitenkin tehty Nannan pyörykkäreseptin mukaan (ainoastaan pintaan sudittava glaze jäi meiltä pois).


korea korealainen hampurilainen slider korean food ruoka burger burgeri miniburger miniburgerit kimchislaw

Korealaisesta ruoasta ei voi puhua ilman kimchiä eli hapatettua tulista kiinankaalia. Ei ehkä kuulosta houkuttelevalta, mutta maku koukuttaa pahemman kerran. Hongkongissakin yksi parhaista ruokakokemuksistani oli kimchipossu pikkuisessa Centralin korealaiskuppilassa. Vink vink: resepti kimchipossuun on tulossa pian blogiin! Kimchiä voi tehdä itsekin, mutta on isotöistä ja aikaavievää. Ostimme omamme aasialaiskaupasta, jossa sitä myytiin sekä lasipurkissa että jääkaapissa vakuumimuovipussissa. Jälkimmäinen, myyjän mukaan miedompi versio, päätyi burgerien väliin coleslaw-tyyppisenä kaalisalaattina. Kimchi on omaan makuuni sellaisenaan turhan tulista, joten yhdistin sen tavalliseen varhaiskaaliraasteeseen majoneesilusikallisen kera. Olisin voinut syödä kulhollisen sitä jo sellaisenaan!

korea korealainen hampurilainen slider korean food ruoka burger burgeri miniburger miniburgerit kimchislaw

Burgerien väliin tarvittavan majoneesin surautin itse tuttua pikareseptiä hyödyntäen. Valmiin majoneesin maustoin gochujangilla, jolloin siitä tuli kauniin punertavaa. Burgerin leiväksi valmistin briosseja netistä löytämälläni ohjeella. Höttöisten sämpylöiden sijaan briossi on ilmava, mutta tuhti ja pysyy runsaan voin ansiosta mehevänä myös seuraavaan päivään. Teimme taikinasta 10 pientä briossia, mutta toki siitä voi pyöräyttää myös muutaman kunnon kokoisen sämpylän. Briossitaikina kannattaa tehdä edellisiltana, jolloin se saa rauhassa kohota jääkaapissa seuraavaan päivään.

Briossit

6 isoa tai 10 pientä

1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
0,75 tl suolaa
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja (alkuperäisessä reseptissä puolikarkeita spelttivehnäjauhoja)
100 g voita

1 kananmuna voiteluun

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Lisää hunaja, suola ja kananmunat. Lisää jauhoja vähitellen ja anna yleiskoneen vaivata taikinaa 10 minuuttia (käsin vartti). Lisää loppuvaiheessa pehmeä voi nokareina. Peitä kulho leivinliinalla ja anna kohota yön yli jääkaapissa (tai vähintään tunti, jos leivot samana päivänä).

Kauli kohonnut taikina jauhotetulla työpöydällä parin sentin paksuiseksi levyksi. Rullaa levy ja leikkaa paloiksi sen mukaan, kuinka monta briossia haluat tehdä. Pyörittele leikatut palat kevyesti pyöreiksi, mutta älä painele liikaa, jottei ilmavuus katoa. Anna kohota leivinpaperoidulla pellillä liinan alla vielä tunti.

Voitele briossit kananmunalla ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa 12-15 minuuttia. Leikkaa jäähtyneinä halki.


Korealaiset jauhelihapihvit

10 pientä pihviä

500 g jauhelihaa
2 kevätsipulia varsineen 
2 valkosipulin kynttä
1 rkl gochujang-chilitahnaa
1 rkl raastettua inkivääriä
0,5 dl korppujauhoja
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 muna
2 rkl seesaminsiemeniä

Hienonna kevätsipuli ja valkosipuli. Yhdistä kaikki aineet, paitsi seesaminsiemenet, ja vaivaa sekaisin. Taputtele taikina 10 keoksi leivinpaperoidulle pellille, ripottele päälle seesaminsiemeniä ja paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. 


Kimchi-slaw
3 dl varhaiskaalia raastettuna
1,5 dl kimchiä
1 rkl riisiviinietikkaa
0,5 dl chilimajoneesia (ohje alla)
suolaa ja pippuria

Yhdistä kaikki ainekset ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna maun tekeytyä hetki jääkaapissa.


Chilimajoneesi
2 valkosipulinkynttä
1 tl dijonsinappia
1 kananmuna
2 dl öljyä
1,5 rkl gochujang-chilitahnaa
suolaa ja pippuria

Hienonna valkosipulinkynnet ja laita ne sekä sinappi, kananmuna ja öljy (huoneenlämpöisinä!) korkeaa, kapeaan kulhoon. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja käynnistä. Liikuttele sauvasekoitinta hitaasti kulhossa. Majoneesi on valmista parissa sekunnissa. Lisää gochujang sekä mausta tarvittaessa vielä suolalla ja pippurilla.

Kokoa sliderit voitelemalla briossien leikkauspinnat chilimajoneesilla ja laittamalla väliin jauhelihapihvi sekä kimchislaw'ta. Nauti cokiksen kanssa!

korea korealainen hampurilainen slider korean food ruoka burger burgeri miniburger miniburgerit kimchislaw

- Pulla

5 kommenttia:

  1. Ai hitsi, miten hyvännäköisiä! Kimchifanina nämä kuulostaa kyllä kivoilta. Voisin syödä kimchiä ihan pelkiltään tuosta vaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin! :) tosin ehkä hiukan tulista sellaisenaan minulle.

      Poista
  2. Loistomuunnelma reseptistä. Mutta ootellaan täälä vielä niitä makkaroitakin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää kannattaakin ootella ;) jotenkin niiden vääntämisen aloitus tuntuu niin ylivoimaiselta, että se vaan siirtyy ja siirtyy. Ja väliin yrittää keksiä tällaisia kepulikonstireseptejä hämäykseksi...

      Poista
  3. Loistomuunnelma reseptistä. Mutta ootellaan täälä vielä niitä makkaroitakin...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...