perjantai 24. helmikuuta 2017

Thaimaalaiset haukimurekepihvit ja kurkkurelissi

Kun kauppa mainostaa Päijänteen jauhettua haukifilettä alle kympin kilo, on parempi ruveta etsimään reseptiä hyville kalamurekepihveille. Jos saa ääneen sanoa, hauen maku sellaisenaan on tylsähkö, joten innostuin löytäessäni Street Food -kirjasta thaimaalaisten pihvien ohjeen.


thaimaalaiset haukimurekepihvit

Kallista kuhaa tai siikaa en näihin uhraisi, sillä kalan makua ei runsaiden mausteiden alta juuri huomaa. Aasialaisten ruokien ystävä sen sijaan ihastuu pihveihin palavasti, sillä tulisuus, happamuus, kirpeys ja raikkaus on näissä täydellisessä tasapainossa.

thaimaalaiset haukimurekepihvit

"Voi, nämä ovat niin hyviä!" kuului Maltaan suusta ensimmäistä haarukallista pureskellessa. Aika hyvä saavutus ottaen huomioon edellisillan, jolloin paketillinen haukifilemössöä jääkaapissa sai aikaan lakonisen "Ostit sitten kilon haukea" -reaktion. ;)

Alkuperäinen ohje oli puolet pienempi, mutta koska pihvien pyörittely vie oman aikansa, kannattaa kerralla tehdä isompi satsi ja pakastaa loput. Kun pihvit sulattaa hitaasti jääkaapissa ja lämmittää nopeasti paistinpannulla, ne maistuvat vastapaistetuilta.

Pihvien seuraksi tein samasta kirjasta löytyneen kurkkurelissin, joka valmistuu yhtä nopeasti kuin ehdit viipaloida kurkut ja kaataa joukkoon kastikkeen. Pihveistä ja kurkkurelissistä saisi rakennettua myös mehevän haukiburgerin, kun väliin lusikoisi vielä srirachamajoneesia.

thaimaalaiset haukimurekepihvit

Thaimaalaiset haukimurekepihvit
1 kg jauhettua haukea
2 rkl punaista currytahnaa
4 rkl raastettua inkivääriä
4 rkl hienonnettua korianteria
1 limen mehu
4 rkl kalakastiketta
2 chiliä ilman siemeniä
2 kananmunaa
1 tl suolaa

2 rkl öljyä pihvien pyörittelyä varten

Sekoita jauhetun hauen joukkoon kaikki ainekset ja sekoita sekaisin. 

Öljyä kädet kevyesti ja muotoile massasta pieniä pihviä. Laita pihvit leivinpaperoidulle pellille. Lisää öljyä käsiin joka pihvin välillä, niin pihvien pyörittely helpottuu.

Paista pihvejä 200 asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Älä paista rutikuiviksi asti. Jos haluat, voit kääntää pihvit paiston puolivälissä, niin ne ruskistuvat tasaisesti molemmin puolin.


Kurkkurelissi
1 kurkku
3 rkl riisiviinietikkaa
4 rkl sokeria
1 dl vettä
1 rkl raastettua inkivääriä
2 salottisipulia viipaloituna
1 chili hienonnettuna ilman siemeniä
tuoretta korianteria koristeeksi

Halkaise kurkku pitkittäin ja koverra siemenet pois lusikalla. Viipaloi kurkku. 

Kiehauta kattilassa riisiviinietikka, sokeri ja vesi. Anna jäähtyä. Kaada jäähtynyt liemi kurkkujen päälle. Sekoita joukkoon inkivääri, salottisipuliviipaleet, chili sekä korianteri.

Anna maustua hetki viileässä.


- Pulla

6 kommenttia:

  1. Thairuuan ystävänä uskon, että nämä ovat huippuhyviä pihvejä. Jospa uskaltautuisin kokeilemaan.. Häätyy lisätä ostoslistalle monta uutta ainesosaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile!! Olen 99,9 % varma, ettet pety :) Aineksia on jonkin verran, mutta kun kerran ne hankkii, on helpompi tehdä vastaavia ruokia toistekin, jopa ex tempore.

      Poista
  2. Mahtavan hyvän kuuloinen ohje! Itse tein just simpukkaliemellä maustettuja haukipullia, niistäkin tuli mainioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, aika herkulliselta kuulostaa tuokin ruoka! Täytyy ehdottomasti ruveta käyttämään haukea enemmän, koska siitä saa maustamalla niin monenlaista ruokaa.

      Poista
  3. Hauki on mainio kala pihveihin ja murekkeisiin. Ihanan kuuloinen resepti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäät! :) Löysin kerran blogistasi haukiburgereiden ohjeen. Herkullinen kerrassaan!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...