tiistai 21. helmikuuta 2017

Tarte Tatin & suolakaramellikastike

Kesä 2016 oli mukava. Yhtenä lomamatkana tuli heitettyä parin päivän reissu Porvooseen ja tutustuttua sen ravintoloihin. Hienoja paikkoja kerta kaikkiaan, joista erityisesti jäin haikailemaan Meat Districtin jälkiruoan, tarte Tatinin perään. Torttuhan on peräisin aiemmin Helsingissä vaikuttaneen Michelin-tähtisen Postresin valikoimista eikä siitä jälkiruoka enää parane.


tarte tatin omenatorttu ranskalainen

Tarte Tatinia oli siis päästävä tekemään itsekin, kunhan sopiva aika löytyisi ja kunnon valurautapannu löytäisi kotiimme. Asia pääsi unohtumaan hetkeksi, mutta kun aina upea iltapäivälehdistömme julkaisi Hans Välimäen Tarte tatinin reseptin, paluuta epäröintihetkiin ei enää ollut. 

tarte tatin omenatorttu ranskalainen

Jo pelkkä vilkaisu tortun aineksiin teki selväksi, ettei tästä voi tulla huonoa (tai terveellistä), ja kyljessä ollut jäätelöpallero sekä suolakaramellikastike palautti mielen kesäiseen Porvooseen.

tarte tatin omenatorttu ranskalainen

Aitoon Tatiniin ei taida päälle valutettava kinuski kuulua, mutta kokeile sitä – se kirjoittaa sen viimeisen pisteen i:n päälle. Suosittelen myös vahvasti keittämään karamellikastikkeen itse. Se ei vie kuin hetken, ja maku on eri planeetalta kaupan purkkikastikkeisiin verrattuna. Ripaus sormisuolaa korostaa makua entisestään.

tarte tatin omenatorttu ranskalainen suolakaramellikastike

Tarte Tatin Hans Välimäen tyyliin
2-4 kiinteää, hapokasta omenaa (määrä riippuu käytettävän pannun koosta)
2 dl sokeria
2 rkl kanelia
muutama ruokalusikallinen voita
500 g voitaikinaa

Poista omenista kodat. Kuori omenat ja leikkaa neljään osaan. Kaada puolet sokerista (1 dl) omenien joukkoon ja lisää kaneli. Sekoita.

Ripottele loput (1 dl) sokerista valurautaisen pannun pohjalle ja asettele omenapalat vieretysten siten, että pohja lähes peittyy. Ei väliä, vaikka osa palasista olisi hieman päällekkäin. Asettele voinokareet tasaisesti omenien väliin.

Aseta pannu hellalle ja lämmitä siten, että omenista irtoava neste ja pannulla oleva sokeri karamellisoituvat. Tämä onnistuu, kun kuumentaa omenia nelosella (1-6 asteikolla) tai kahdeksikolla (1-12 asteikolla). Kun neste alkaa olla ruskeaa, siirrä pannu pois levyltä. 

Kauli voitaikina ohueksi, hieman pannua suuremmaksi levyksi ja levitä se omenien päälle tiiviiksi kanneksi. Pistele taikinaan muutamia reikiä, jotta höyry pääsee ulos ja paista piirasta uunissa 175-200 asteessa noin 25-40 minuuttia, kunnes voitaikina on ruskistunut kevyesti.

Ota piiras ulos ja kumoa ylösalaisin tarjoiluastialle (meillä oli käytössä iso pizzalautanen). Varo kuumaa karamellinestettä, joka voi valua pannun ja tortun reunan välistä kääntöä tehdessä!

Kun piirakka on jäähtynyt hetken, tarjoile se vaniljajäätelön ja suolakaramellikastikkeen kera. 

tarte tatin omenatorttu ranskalainen

Suolakaramellikastike
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
0,5 tl sormisuolaa

Laita kerma ja fariinisokeri kattilaan ja keitä seosta välillä sekoittaen 5-10 minuuttia, kunnes se sakeutuu kevyesti. Ripottele sormisuola joukkoon. 

Jos kastike jähmettyy, voit lämmittää sitä varovasti mikrossa.

- Mallas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...