maanantai 4. tammikuuta 2016

Siken näkkileipä

Sikke Sumarin rapeat sämpylät ovat kestosuosikki blogissamme ja täysin ansaitusti, sillä resepti on äärimmäisen hyvä ja helppo. Sikke & leipä -sarja saa nyt jatkoa, kun löysin hänen vanhan näkkileipäreseptinsä. Tämäkin on helppo tehdä ja lopputulos on mainio: juuri niin rapea kuin oikean näkkärin tulee ollakin, ja siemenet antavat siihen hyvää makua.


näkkileipä näkkäri sikke sumari leipä

Laitoin joukkoon auringonkukan- ja seesaminsiemeniä, mutta voit laittaa niitä, mitä sinulta löytyy. Kurpitsansiemenet sopisivat tähän hyvin, ja pellavansiemeniäkin voisi hupsauttaa joukkoon hiukan. Kunhan laitat yhteismäärällisesti niitä desin verran, niin ainesosasuhteet pysyvät kohdillaan.

Ohjeessa kehotettiin käyttämään karkeita ruisjauhoja; minun pussissani luki pelkkä ruisjauho. Ne mahtoivat olla siis hienojakoisempia, mutta hyvä näkkäri niilläkin saatiin aikaan, joten en tiedä, olisiko karkeammalla jauhatusasteella kovinkaan suurta vaikutusta lopputulokseen.


näkkileipä näkkäri sikke sumari leipä


Näkkäritaikinasta pyöräytetään pieniä pallosia ja niiden kohottua ne kaulitaan ohuiksi levyiksi. Näkkäreistä tehdään reikäleipämaisia painamalla pyöreällä mukilla tai munakupilla reikä keskelle. Pienen leipuriapulaiseni mieleen oli erityisesti mutustaa näitä "reikiä" eikä niinkään itse leipiä. Muista siis paistaa myös reiät pellillä, niin saat hauskoja mininäkkäreitä.

Ellet napsi kaikkia näkkäreitä heti, ei haittaa, sillä ne säilyvät hyvin paperipussiin pakattuna. Itse pakkasin valmiit, jäähtyneet näkkärit sellofaaniin ja annoin joululahjaksi.



Näkkileipä
5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
6 dl ruisjauhoja
5-6 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva veteen. Lisää suola, siemenet ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhoja siten, että saat tanakan taikinan, joka irtoaa kulhon reunoista.
Jaa taikina 20 palaan ja anna kohota liinan alla 20-30 minuuttia.

Kauli palat pyöreiksi, parin millin paksuisiksi levyiksi. Paina keskelle reikä pienellä mukilla tai munakupilla.

Paista leivät ja reiänpalat 230 asteessa ensin viitisen minuuttia, käännä ympäri ja paista toiset viisi minuuttia tai kunnes pinta on muuttunut ruskeaksi ja leivät melko koviksi.
Anna jäähtyä peittämättä, jotta leivät muuttuvat rapsakoiksi.

- Pulla

2 kommenttia:

  1. Näkkäri on vielä itseltä testaamatta, pitääkin kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, suosittelen kyllä lämpimästi näitä. Saa hampaatkin töitä, kun näitä rouskuttaa ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...