Luksusherkkua vai arjen pikaruokaa? Riippuu valitsemastaan näkökantista. Säilykepurkissa saatava kypsä, confit-menetelmällä valmistettu purkkiankankoipi tarjoaa vastauksen molempiin.
Uskaltauduimme avaamaan Stockmannin Hulluilta päiviltä ostetun ison purkillisen ankankoipia, kun olimme ensin säilöneet sitä kaapin perukoilla pari vuotta. Vielä yli vuosi olisi käyttöaikaa ollut, joten kyseessä on mainio hätävara parempiakin yllätysvieraita ajatellen. Tuote on siis kypsä – tai oikeampi termi olisi superläpikypsä, sillä pelkkä koipien nostaminen purkista meinasi hajottaa ne atomeiksi. Jos pidät mureasta lihasta, tämä on sinulle.
Koivet on säilötty runsaaseen ankanrasvamäärään, joka roskiksen sijaan otetaan talteen. Lusikoimme sen jääpalamuotteihin ja aiomme käyttää sitä esimerkiksi paistoöljynä tai keittojen liemipohjaksi. Kuulemma keiton maun pitäisi siirtyä seuraavalle asteelle ankanrasvan ansiosta. Mene ja tiedä, kun emme ole vielä kokeilleet.
Koska ankka on siis kypsää, sille riittää pelkkä lämmitys. Koivet kannattaa pyyhkiä huolellisesti ylimääräisestä rasvasta, ellei halua kokea samaa kuin me: rasva räiskähteli iloisesti uunin joka nurkkaan, ja 10 minuutin lämmityksen jälkeen edessä oli tunnin kuuraus. Yksi vaihtoehto on laittaa koivet uunipussiin, mikä tosin voi haitata rapean nahan syntymistä. Koivet voi lämmittää myös pannulla pikaisesti käännellen.
Tarjosimme koivet belugalinsseistä, karamellisoidusta päärynästä ja avokadosta kootun salaatin kera; resepti tähän seuraa perässä.
Purkkiankkaa confit
Neljä annosta
1 prk ankanrasvaan säilöttyjä ankankoipia
Nosta koivet purkista ja pyyhi ylimääräinen rasva huolellisesti talouspaperilla pois. Lado koivet nahkapuoli ylöspäin uunivuokaan ja lämmitä 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Voit laittaa koivet myös uunipussiin, jolloin niistä mahdollisesti irtoava rasva ei likaa uunia.
- Pulla
Tätä minullakin on aina varastossa...kätevää kun ei viitsi/jaksaa tehdä hyvää ruokaa itse. Ankka suosikki kaikissa muodoissaan! Ja ankanrasva todella nostaa perunat ja gratiinit mm uusiin sfääreihin! Terveisiä Maalaisbistrosta!
VastaaPoistaKiitos terkuista! Odotan innolla kokeilujani ankanrasvan parissa :)
Poista