maanantai 11. heinäkuuta 2016

Minttuinen varhaisperunasalaatti sekä uunikuivattua tomaattia

Normaali perunasalaatti suolakurkkuineen ja majoneesikastikkeineen ei ole minuun kolahtanut koskaan. Tämä raikas minttuinen versio täyteläisillä uunitomaateilla höystettynä sen sijaan maistui puhtaasti kesältä.



Idean mintun ja perunan yhdistämisestä sain Soppa365:n reseptistä, mutta loppu on omaa sovellustani. Yhdistin mintun joukkoon runsaasti tilliä sekä sitruunaa; pehmeää makua ja makeutta kastike sai hunajasta sekä parmesaanista.


Oman kunniamainintansa saavat Gastronaatti-kirjasta löytämäni uunitomaatit. Puolitetut tomaatit jätetään yön yli hautumaan sata-asteiseen uuniin kevyesti öljyllä, suolalla ja tuoreella timjamilla maustettuina. Aamulla keittiön on vallannut ihana tomaatin tuoksu, ja maku hitaasti kypsyneissä tomaateissa on mahtavan muhea ja makea! 


Näitä kannattaa tehdä parin kilon satsi vähintään, sillä ne säilyvät hyvin jääkaapissa viikon verran. Salaatin lisäksi laitoimme niitä lämpimien voileipien päälle sekä napsimme ihan sellaisenaan.


Salaatin pohjan tein rapeasta Cosmopolitanista, ja sekaan meni myös runsaasti kesäsipulia. Kurkkua laitoin sellaisenaan sekä hölskytysversiona tillillä ja etikalla maustettuna. Vielä muutama kananmunanlohko päälle, niin täydellinen kesäsalaatti on valmis. Nauti vaikkapa savusilakoiden kera!


Minttuinen varhaisperunasalaatti
Aloita salaatin teko uunikuivatuista tomaateista; niiden kypsyminen vie yön yli.

1 kg uusia perunoita
1 kesäsipuli tai muutama kevätsipuli varsineen
1 kerä rapeaa salaattia
puolikas kurkku
4 kananmunaa

Keitä perunat suolatussa vedessä kypsiksi. Anna jäähtyä ja pilko paloiksi. Keitä myös kananmunat haluamaasi koviksi, jäähdytä ja lohko.

Hienonna kesäsipuli ja revi salaatti. Asettele ne sekä perunat laakealle vadille. Pilko kurkku ja lisää salaatin joukkoon. Lisää uunikuivatut tomaatit, hölskytyskurkut ja munalohkot. Kaada kastike päälle viimeisenä.

Uunikuivatut tomaatit
2 kg kypsiä tomaatteja
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
muutama tuore timjamin oksa

Pese ja kuivaa tomaatit. Leikkaa ne halki ja poista kanta. Levitä leivinpaperoidulle pellille leikkuupinta ylöspäin ja viruta päälle oliiviöljyä. Lisää sokeria ja suolaa tomaattien päälle ja riivi lopuksi timjamin lehtiä jokaiselle tomaatille.

Laita 100 asteiseen uuniin, luukku raolleen, yön yli (n. 8-10 tuntia). Säilytä jääkaapissa rasiassa ja käytä viikon kuluessa.

Minttu-tillikastike
puolikas nippu minttua
2 dl tilliä
0,5 dl parmesaania raastettuna
1 sitruunan mehu ja kuori
0,5 dl öljyä
2 rkl hunajaa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Hienonna yrtit ja laita kapeaan, korkeaan kulhoon. Lisää loput aineet ja surauta sauvasekoittimella sekaisin. Säätele öljyn määrällä kastikkeen koostumusta juoksevammaksi makusi mukaan.

Hölskytyskurkut
1 kurkku
2 rkl väkiviinaetikkaa
1 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
1 dl tilliä

Viipaloi kurkku ohuiksi viipaleiksi ja laita kannelliseen kulhoon. Lisää muut aineet joukkoon ja hölskytä voimakkaasti sekaisin. Anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia.


- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...