maanantai 4. heinäkuuta 2016

Italialaiset frikadellit tomaattikastikkeessa

Sulje silmät ja kuvittele itsesi Italiaan. 


frikadelli lihapulla lihapyörykkä italia tomaattikastike resepti

Näet edessäsi kapean, mukulakivisen kujan, jota reunustavat punaiset ja keltaiset talot ikkunoilta roikkuvine pelargonioineen. Kujan varrella on punaruutuisella pöytäliinalla päällystettyjä pyöreitä pöytiä ja pehmeitä tuoleja, jollaiseen istahdat. Ilmassa tuoksuvat yrtit ja kukkaset, ja päivänvarjon takaa lämmittävä aurinko saa viinikannun pinnan helmeilemään. Pöytään kannetaan syvä kulho kullankeltaista tagliatellea, pulleita, meheviä lihapullia sekä valkosipulilta ja basilikalta tuoksuvaa tomaattikastiketta. Upota haarukkasi pehmeään pullaan ja maista Italia.

frikadelli lihapulla lihapyörykkä italia tomaattikastike resepti

Maistelitko suussasi kenties tämännäköistä annosta? Ehkä kulho oli erivärinen tai jokin muu yksityiskohta mätti, mutta voin vannoa, että maku kohtaa kuvitelmassasi ja tässä italialaisessa frikadellipastassa.

frikadelli lihapulla lihapyörykkä italia tomaattikastike resepti pasta

Mikä frikadelli? Tavallinen lihapullahan se on, mutta kypsennystapa eroaa. Frikadellit kypsennetään pannulla tai uunissa paistamisen sijaan liemessä, tällä kertaa tomaattikastikkeessa, jossa ne saavat rauhassa mehevöityä ja imeä kastikkeen makuja itseensä. Keittämällä pullista tulee myös todella pehmeitä sekä suuhun sulavia. Kastikkeesta kannattaa alkuvaiheessa tehdä melko juokseva, sillä se sakenee keittämisen aikana. Tärkeintä on, että annat pullien kypsyä rauhassa, sekoittamatta, sillä muutoin ne hajoavat murusiksi kastikkeen joukkoon.

frikadelli lihapulla lihapyörykkä italia tomaattikastike resepti pasta

Buon appetito!

Italialaiset lihapullat

Kuudelle

Lihapullataikina:
1 dl korppujauhoja
1,5 dl vettä/maitoa/kermaviiliä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
700 g sikanautajauhelihaa
2 munaa
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
0,5 tl chilijauhetta
puoli punttia tuoretta basilikaa (tai kuivattua)
muutama oksa tuoretta timjamia (tai kuivattua)
4 rkl parmesaania raastettuna

Tomaattikastike:
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
2 prk tomaattimurskaa
2 dl vettä (tomaattipurkkien huuhdeliemi)
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl kasvisfondia
1 tl mustapippuria
puoli punttia tuoretta basilikaa

tagliatelle-pastaa

Turvota korppujauhoja viitisen minuuttia nesteessä. Hienonna sipulit ja valkosipulit ja kuullota hetki öljyssä. Lisää korppujauhojen joukkoon muut ainekset ja vaivaa hyvin sekaisin. Paista pieni koepala pannulla tai mikrossa ja lisää mausteita tarvittaessa. Pyörittele taikina pieniksi pulliksi leivinpaperoidulle pellille ja laita kylmään siksi aikaa, kun teet tomaattikastikkeen.

Valmista tomaattikastike kuullottamalla hienonnettuja sipuleita öljyssä hetken aikaa. Lisää tomaattimurskat ja huuhdo purkit vedellä. Lisää punaviinietikkaa, kasvisfondia sekä mustapippuria ja keitä hetki. Maista kastiketta ja lisää mausteita, jos on tarpeen. Kastike saa olla tässä vaiheessa nestemäistä; se sakenee keittämisen aikana.

Lisää pullat kastikkeen joukkoon varovasti. Älä sekoita lainkaan, vaan laita kansi päälle ja anna pullien kypsyä hiljalleen 20-30 minuuttia kastikkeen kevyesti poristessa. Voit tarkistaa pullien kypsyyden halkaisemalla yhden. Lisää lopuksi joukkoon hienonnettu basilika.

Tarjoa keitetyn tagliatelle-pastan kanssa.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...