tiistai 19. heinäkuuta 2016

Mallaspullan katuruokaeväät: Hartaasti savustettu nyhtöpossu burgerissa

Aikoinaan, kun menin ostamaan savustussukkulaamme, myyjä kaupassa kehaisi saaneensa jossain koulutuksessa samanlaisella laitteella tehtyä nyhtöpossua, joka oli parasta, mitä hän oli koskaan maistanut. Koska savustetun nyhtöpossun hehkutus ei ole jäänyt pelkästään tähän (ja koska lähikaupastamme ei löytynytkään häränrintaa), oli yksinkertaisesti testattava asia itse.
Kaupasta tarttui mukaan kaksi 1,7 kilon mötikkää possun kassleria, ja ruuanlaittoruuaksi hieman lohta. Itse possu veisi todennäköisesti 10-12 tuntia, joten alle kahdessa tunnissa savustuva lohi tuntui pikaruualta sopien mainiosti lounaaksi nälkää tappamaan. Ideana oli tehdä nyhtöpossuhampurilaisia, jotka valmistuisivat juuri sopivasti iltaruuaksi.


Itse valmistus oli hyvin yksinkertaista. Edellisenä iltana rubimausteet lihan pintaan, aikainen herätys aamulla, Weberin Smokey Mountain lämpimäksi, lihat sisään ja takaisin vielä hetkeksi nukkumaan. Sitten vain seurattiin koko päivä niin lihan kuin sukkulankin lämpötilaa ja pyrittiin nostamaan ensimmäinen noin 88 asteeseen ja pitämään jälkimmäinen 115-125 asteessa seuraavat monta tuntia, aina silloin tällöin brikettejä ja jäähdytysvettä lisäillen.


Olin jälleen kerran hyvin kiitollinen 37 senttisestä Weberistäni ja sen taloudellisuudesta. Vaikka tuntien kuluessa siihen piti lisätä muutamia brikettejä, käyttämämme määrä pysyi varsin kohtuullisena.


Sivelimme possun päälle bbq-hunajaseosta 10 tunnin kohdalla ja otimme lihan pois lämpenemästä 11 tunnin jälkeen. Rapea, tahmainen pinta näytti niin tummalta kuin aiemmin näkemissämme kuvissakin oli (se ei ole palanutta!) ja itse lihaan oli tullut juuri oikeanlainen punertava savurengas.


Entäs sitten se maku? Noooh, meille tapahtui pieni lipsahdus. Mainitsin tuossa sivulauseessa sen lohen. Se kypsyi kivasti valmistuen lounaaksi jokseenkin neljä tuntia ennen nasua. Ja tietenkin lounaan jälkeen piti nautiskella vielä kakkukahveista. Lopulta possun ollessa juuri savustuspönttötuoretta kenelläkään ei ollut kovin suuri nälkä. Ei tämä toki iso ongelma ole (ISO VIRHE!), kyllähän nasu saadaan nyhdettyä suikaleiksi ja riekaleet säilymään, mutta toki liha olisi varmasti ollut parasta täysin tuoreena.

Eli seuraavan kerran muistamme tämän: 11 tunnin hartaan savustamisen jälkeen mahan täytyy olla kurnivan tyhjä ja syöjillä haarukat ojossa, valmiina iskemään ne mustanpuhuvaan, rapeaan, tahmaiseen, ihanaan possun pintaan!

Ciabattaleivän väliin laitoimme lihan lisäksi varhaiskaalista ja turkkilaisesta jugurtista tehtyä slaw'ta sekä tomaattia.

Lisäsin tämän jutun ylävalikosta löytyvään Mallaspullan katuruokaeväät -osioon, johon olen koonnut katuruokateemaisia reseptejä sekä juttuja. 


Savustettu nyhtöpossu
Iso kimpale possun kassleria (3 kg)
tuoretta ciabattaa
pari tomaattia viipaleina

Rubi:
3 rkl ruokosokeria/fariinisokeria
3 rkl mustapippuria
3 rkl paprikajauhetta
2 rkl juustokuminaa
2 rkl valkosipulijauhetta
2 rkl sinapinsiemeniä jauhettuna
1,5 rkl suolaa

Glaze:
bbq-kastiketta ja hunajaa 5:1 suhteessa (n. 5 tl bbq-kastiketta ja 1 tl hunajaa)

Jogurttinen varhaiskaalislaw
1 varhaiskaali
2 porkkanaa
2 kesäsipulia varsineen
2 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl dijonsinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
puolikkaan sitruunan mehu
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

Suikaloi varhaiskaali, porkkanat sekä kesäsipulit. Yhdistä kastikkeen aineet ja lisää kasvissuikaleet joukkoon. Anna maustua vähintään puoli tuntia kylmässä.

- Mallas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...