lauantai 19. syyskuuta 2015

Vaivaamaton kattilaleipä eli no-knead-bread

Kattilaleivät valtasivat lehdet ja blogit muutama vuosi sitten, ja omastakin ensikokeilustani on vierähtänyt jo viitisen vuotta. Siltä varalta, että tämä mainio resepti on mennyt joltakin ohi, täytyi minun leipoa yksi lämpimäinen myös blogin puolelle.


Alkujaan leivän resepti on julkaistu rapakon takana, mistä se on levinnyt ympäriinsä ja saanut pieniä viilauksia eri leipureiden käsissä. Perusidea on kuitenkin tehdä taikina sekoittamalla jauhot, suola, vesi ja pikkuriikkinen määrä kuivahiivaa yhteen ja jättää se kohoamaan huoneenlämpöön pitkäksi ajaksi eli vähintään kellon ympäri. Kohonnut taikina kumotaan uunissa kuumennettuun pataan ja paistetaan uskomattoman rapeakuoriseksi leiväksi, jollaisia yleensä saa vain leipomoista. Tällä reseptillä sinäkin onnistut muuttamaan kotikeittiösi aidoksi boulangerieksi!

Itse olen hyppinyt pari askelta alkuperäisen ohjeen yli ja jättänyt mielestäni turhat taikinan liinaan käärimiset sun muut väliin. Ehkä ne tuovat siihen vielä jonkin pisteen i-kirjaimen päälle, mutta minulle tämä on se kaikista helpoin ja kätevin tapa valmistaa kattilaleipä.


Leiväntekopadaksi sopii mikä tahansa uunin kuumuutta kestävä kattila (tarkista myös, että kattilan kahvat ja kansi kestävät uunia). Itse olen käyttänyt vanhaa valurautapataa, mutta pari viimeisintä leipomiskertaa ovat olleet sen kanssa hiukan hankalia. Leipä on juuttunut padan pohjaan kiinni ja irrottamiseen on saanut käyttää lastaa, veistä ja lopulta käsin revintää. 

Tein padalleni oikeaoppisen rasvapolton silavalla, mutta senkään jälkeen leipä ei irronnut yhtä hyvin kuin parilla edellisellä kerralla eli vain vierimällä padasta ulos. Seuraavan kerran aion etsiä teräskattilan ja testata sen toimivuutta. Sen verran erinomaisesta leivästä on kuitenkin kyse, etteivät tällaiset ongelmat saa asettua sen tielle.


Kattilaleipä
3 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
0,25 tl kuivahiivaa
4 dl vettä

Sekoita ainekset nopeasti keskenään, älä vaivaa. Laita kulhon päälle kelmu ja anna kohota huoneenlämmössä 12-18 tuntia. 

Painele taikinasta ilmakuplat pois kauhalla ja anna kohota vielä kelmun alla kaksi tuntia.

Laita valurautapata kansineen kylmään uuniin ja kytke uuniin 225 asteen lämpö. Anna padan ja kannen kuumentua tulikuumiksi parikymmentä minuuttia. 

Kaada sitten taikina pataa ja laita kansi päälle. Paista 35 minuuttia ja ota kansi pois. Jatka paistamista vielä vartin verran.

Anna leivän hetken aikaa jäähtyä ja kumoa.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...