perjantai 26. kesäkuuta 2015

Pieni pala Espanjaa: Paella ja Crema catalana

Espanjalaisista ruuista paella nousee ehdottomasti yhdeksi Mallaspullan suosikeista ja kamppailee tasapäin ykköspaikasta tapasten kanssa (tapaksiin palataan myöhemmin vielä). Käyttämämme paellaresepti on itsessään varsin yksinkertainen, ja joku voisi kutsua sitä myös hyvin perinteiseksi, mutta ennen kaikkea se on hyvin herkullinen. Alkuperäinen resepti on muistaakseni kaivettu jostain netin syövereistä, olisikohan Santa Maria -maustefirman sivuilta. Paikallisethan varmaan osaisivat nimetä kullekin Espanjan alueelle ominaiset ja tietyt raaka-aineet omaavat paellat omiksi kokonaisuuksikseen, mutta meillä ei tällaisista asioista ole suuremmin tietoa, joten käytämme tästä ruuasta yksinkertaisuuden vuoksi vain nimeä Espanjalainen paella.

Mainittakoon tässä vielä, että suosittelemme käyttämään chorizona sellaista meetvurstipötkön näköistä versiota (ei siis niitä valmiita siivuja tai raakamakkaroita). Tällainen chorizo tuo hyvin luonnetta mukaan ruokaan.


Espanjalainen paella
500 g katkarapuja kuorineen (tai kuorettomia, mikäli haluat säästää aikaa)
7 dl kanalientä
2 sipulia hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä
3 broilerin fileetä suikaleina (tai 300 g broilerin suikaleita)
2 paprikaa suikaleina
2 tomaattia paloina
1 dl valkoviiniä
1 pussi sahramia
3 dl basmatiriisiä
1,5 dl herneitä
1 prk simpukoita
100-150 g chorizoa
suolaa ja cayennepippuria


Kylkiäiseksi
aiolia tai valkosipulidippiä
sitruunalohkoja

Kuori katkaravut. Laita kuoret kattilaan ja lisää kanaliemi. Keitä 10 minuuttia ja lisää aina tarpeen tullen vettä. Siivilöi liemi. Toimintaa nopeuttaaksesi voit toki käyttää jo kuorittuja katkarapuja ja keittää kanaliemen ilman kuoria.

Kuullota sipulit ja lisää chorizoviipaleet sekä broileri- ja paprikasuikaleet. Paista muutama minuutti. Lisää tomaattipalat, viini ja sahrami. Lisää riisi ja kanaliemi. Kypsennä 20 minuuttia ja lisää aina vettä tarvittaessa.

Lisää loppuvaiheessa herneet, katkaravut ja simpukat ja kuumenna nopeasti, jotta ravut eivät sitkisty. Mausta suolalla ja cayennepippurilla. 

Koristele sitruunalohkoilla ja tarjoile aiolin tai valkosipulidipin kera.


Sitruunalohkoja ei toki kannata jättää pelkiksi koristeiksi, vaan puristaa niistä hieman hapokkuutta mukaan ruokaan. Ruokajuomaksi käy jäljelle jäänyt valkoviini oikein hyvin.


Paellan kaveriksi halusimme tehdä jälkiruokana jotain espanjalaista ja päädyimme Crema catalanaan. Yritimme googlettelemalla löytää tietoa, mikä on Crème brûléen ja Crema catalanan ero, mutta yhtä tiettyä perustetta ei löytänyt. Valmistustapoja on Crema catalanalle erilaisia, ja päädyimme saostamaan vanukasmassan kattilassa ilman vesihaudekypsennystä. 

Uunin lämpö olisi voinut jälkikäteen ajateltuna olla ihan hyvä vaihtoehto, sillä vanukas jäi jääkaapissa vietetyn yön jälkeenkin turhan löysäksi eikä päälle siroteltu sokeri kuorruttunut kovaksi pinnaksi. Crema catalanan toki kuuluukin olla koostumukseltaan pehmoisempi ja löysempi kuin ranskalainen serkkunsa, joten tytisevää hyytelöä tämä ei ole. Ensi kerran voisi kokeilla tämän jälkiruoan kaverina marjoja, jolloin sokeripinnan voi jättää kokonaan pois. 


Crema catalana

4 annosta

5 keltuaista
1,5 dl sokeria
puolikas vaniljatanko
1 appelsiinin raastettu kuori
1 rkl perunajauhoja
5 dl täysmaitoa

Pinnalle 4 rkl ruokosokeria

Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyeksi vaahdoksi pinnoitetussa kattilassa. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sisus munasokerivaahtoon. Lisää mukaan myös tangon puolikkaat, appelsiinin raastettu kuori, perunajauhot sekä maito. 

Sekoita tasaiseksi ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Anna vanukkaan hetki vielä maustua ja kaada se sitten annosvuokiin. Anna jäähtyä peitettynä kunnolla, vaikka seuraavaan päivään asti. 

Ennen tarjoilua ripottele päälle sokeria ja paista pinta rapeaksi tohottimella tai uunin grillivastusten alla.


- Mallas ja Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...