maanantai 15. kesäkuuta 2015

Kantarellirisotto

Pienenä kaikkea, missä oli riisiä, kutsuttiin risotoksi. Yleensä niissä oli herne-maissi-paprikaa, joskus myös nakkeja tai muuta lihaa. Vajaa kymmenen vuotta sitten taisin maistaa ravintolassa ruokaa, joka kantoi samaa nimeä, mutta muuta yhteistä niillä ei ollut. No, riisi toki, mutta erilajikkeinen lajitoveri sekä uusi valmistustapa tekivät ruosta aivan erilaisen. 

Kostea, täyteläinen, muttei kuitenkaan joulupuuromainen koostumus on se, mitä oikeaan risottoon haetaan. Muutaman konstin kun tietää, saa kotikeittiössäkin loihdittua aidon italialaistyylisen annoksen. Käytä oikeaa risottoriisiä; kuumenna liemi kuumaksi ja lisää sitä pienissä erissä kypsyvän riisin joukkoon; sekoita vähän väliä; käytä reilusti kunnon parmesaania ja voita viimeistelyyn; ja syö heti, sillä tämä ruoka ei kestä odottelua. 

Tällä kertaa risoton pääraaka-aineena oli edellisvuoden kantarellit.

Kantarellirisotto
2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
3 dl risottoriisiä
2 dl esikäsiteltyjä, kiehautettuja kantarelleja
1 dl valkoviiniä
6 dl kasvislientä
1 dl parmesaaniraastetta
25 g voita
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria

Hienonna sipulit ja kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää riisit ja anna niiden muuttua läpikuultaviksi; varo, etteivät ne saa väriä. Lisää valkoviini. 

Kuumenna toisessa kattilassa kasvisliemi ja lisää lientä kauhallinen kerrallaan. Lisää lientä uudelleen vasta, kun edellinen kauhallinen on ehtinyt imeytyä riiseihin. 

Sekoittele seosta usein ja huolehdi, ettei seos kiehu liian kovaa; muutoin riisit eivät ehdi kypsyä nesteen haihtuessa. 

Riisin kypsyminen vie noin 15-20 minuuttia; maista välillä, milloin riisit ovat kypsiä, mutta niissä on vielä purutuntumaa jäljellä. Lisää parmesaaniraaste, voinokare ja mausta sitruunamehulla sekä mustapippurilla.

Tarjoa heti.

Viinisuositus: saksalainen Blitz-riesling.


- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...