perjantai 20. helmikuuta 2015

Crème brûlée provencelaisittain

Jokaisessa kunnon ruokablogissa tulee olla resepti ranskalaisesta herkkujälkiruuasta, crème brûléesta. Hienostuneen vaniljaisesta kermavanukkaasta rapealla sokeripinnalla on olemassa erilaisia variaatioita ja tarjoankin teille nyt provencelaisen version, joka on maustettu kuivatuilla laventelinkukilla. 

creme brulee ranska ranskalainen jälkiruoka poltettu kerma ranska laventeli

Ajatus laventelista sai minut ensin takajaloille, sillä epäilin lopputuloksen maistuvan kukkasilta. Siis pahalta. Mutta maku yllätti vienoudellaan ja antoi uudenlaisen piristyksen tuhdille jälkiruualle – sekä vei ajatukset Nizzan rantabulevardille...

creme brulee ranska ranskalainen jälkiruoka poltettu kerma ranska laventeli

Crème brûlée

4 annosta

2 dl vispikermaa
2 dl täysmaitoa
puolikas vaniljatanko
5 keltuaista
0,5 dl sokeria
4 tl ruokosokeria
4 tl kuivattuja laventelinkukkia

Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kermamaitoseokseen. Laita myös tangon puolikkaat sekä laventelinkukat mukaan. Kuumenna seos kattilassa lähes kiehuvaksi ja nosta pois levyltä. Anna vaniljatangon palojen ja laventelinkukkien olla kermamaidossa vartin verran ja siivilöi ne sitten pois.

Sekoita keltuaiset ja puoli desiä sokeria keskenään. Kaada kermamaito ohuena nauhana keltuaisten joukkoon sekoittaen, mutta vältä vatkaamista, jotta turhaa vaahtoa ei syntyisi. 

Anna seoksen levätä 10 minuuttia ja kaada se sitten annosvuokiin. Laita vuoat reunalliselle uunipannulle ja kaada pannulle kuumaa vettä siten, että se ylettyy vuokien reunoihin 3/4 korkeudelta.

Kypsennä crème brûléita 150 asteessa n. 45-50 minuuttia. Jäähdytä niitä pari tuntia ja ripottele sen jälkeen ruokosokeria vuokien pinnalle. Polta varovasti pinta rapeaksi kaasupolttimella tai uunissa grillivastusten alla.


- Pulla

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...