Sarjan aloittaa tämän päivän sankarin, J. L. Runebergin tortut. Resepti on oma yhdistelmäni monista, mutta tärkeänä yksityiskohtana on äitini luottovinkki torttuihin: omenasose. Torttujen kostean mehukas lopputulos on runsaasti sosetta käyttämällä taattu, kun vielä muistaa upottaa kypsät tortut hetkeksi makeaan mantelilikööriliemeen. Jos pidät enemmän punssista, käytä toki sitä. Minusta jo pelkkä nuuhkaisu mantelilikööripullon suusta on sen verran huumaava, että oma valintani oli selvä. Rattoisaa Runebergia!
Runebergin tortut
9 korkeaa torttua
Torttutaikina:
200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3/4 dl mantelirouhetta
1,5 dl korppujauhoja
1,5 dl piparkakkumuruja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl omenasosetta
0,5 dl maitoa
vadelmamarmeladia
Kostutusliemi:
1,5 dl vettä
1,5 rkl sokeria
4 rkl mantelilikööriä
Sokerikuorrute:
1 dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua
tilkka vettä
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Kääntele mukaan lopuksi omenasose ja maito.
Jaa taikina voideltuihin vuokiin tai voitelemattomiin silikonimuotteihin. Paista 200 asteessa n. 20-25 minuuttia (silikonivuoassa paistaminen vie kauemmin kuin metallisessa vuoassa). Testaa välillä tikulla, ovatko tortut jo kypsiä.
Anna jäähtyä hetki ja tee sillä aikaa kostutusliemi kiehauttamalla vesi ja sokeri. Lisää mukaan mantelilikööri.
Upota tortut yksitellen kostutusliemeen puoliväliin asti. Anna olla hetki ja upota sitten toinen pää liemeen.
Valmista sokerikuorrute lisäämällä tomusokeriin sitruunamehua ja vettä siten, että saat sopivan paksun tahnan. Laita kuorrute pieneen muovipussiin ja leikkaa kulmaan reikä.
Kun tortut ovat jäähtyneet, lisää päälle nokare vadelmamarmeladia ja pursota sokerikuorrutteella rengas marmeladin ympärille.
- Pulla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti