Misoa mä metsästän! Japanilaisen keittiön perusraaka-aineen, mison, löytäminen Jyväskylästä osoittautui aikaavieväksi touhuksi, kun käynnit eritason ruokakaupoissa tuottivat kerta toisensa jälkeen vesiperän. Lopulta löysin viimeisen purkillisen Seppälän Citymarketin yhteydessä toimivasta aasialaisen ruoan erikoiskaupasta.
Misotahna valmistetaan käyneistä soijapavuista ja siitä löytyy runsaasti sitä viidettä perusmakua, umamia. Mison suosio on ollut viime vuodet vahvassa nousussa, minkä takia minäkin sitä ryhdyin metsästämään. Miso sopii marinadeihin, pöytämausteeksi, dippeihin ja keittoihin, myös muihin kuin tutuimpaan ramen-keittoon. Luinpa lehdestä vinkin laittaa misotahnaa myös aamupuuron silmäksi!
Mison vahvuus vaihtelee; tyypillisesti maku on sitä vahvempi, mitä tummempaa tahna on. Löytämäni miso oli hyvin tummanruskeaa, mutta valmiin ruoan maku ei ollut silti liian tuhti. Kannattaa siis rohkeasti kokeilla, miten miso taipuu omaan ruoanlaittoon ja makumieltymyksiin.
Ensimmäisenä kokeilin misoa loheen, jonka ohjeen otin Glorian Ruoka & Viini -lehden numerosta 1/2018. Sen kumppaniksi valmistin kolmen raaka-aineen salaatin broccoliinista eli varsiparsakaalista, belugalinsseistä ja kesäkurpitsasta. Maustoin linssit melko vahvasti muun muassa kanelilla ja juustokuminalla. Voit myös maustaa ne pelkästään suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.
Lohi kannattaa paistaa vain pikaisesti kuumalla pannulla niin, että sisus jää punertavaksi ja aivan hitusen raa'aksi. Näin se on mehukkainta. Kannattaa myös vilkaista vanha ohjeemme täydelliseen uuniloheen täältä! Siinä käytetään apuvälineenä paistolämpömittaria, mutta pannukypsennyksessä voit käyttää myös omia silmiäsi. Älä siis anna kypsyyden "nousta" lohen pintaa pitkin koko matkalta, vaan nosta kala pois pannulta, kun matkaa on vielä hitusen jäljellä.
Misolohi
400 g lohifileetä
1 valkosipulinkynsi
0,5 rkl inkivääriä raastettuna
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl fariinisokeria
1 rkl soijakastiketta
0,5 rkl misotahnaa
ripaus suolaa
Yhdistä marinadin aineet keskenään. Leikkaa lohi annospaloiksi ja laita marinadin sekaan joko kulhoon tai pakastepussiin. Anna marinoitua kylmässä vähintään kaksi tuntia, mieluiten yön yli.
Nosta lohifileet marinadista ja pyyhi liika marinadi pois. Paista öljyssä pannulla juuri ja juuri kypsäksi.
Broccoliini-belugalinssisalaatti
1 pss broccoliineja
1 dl belugalinssejä
1 kesäkurpitsa
1 sitruunan mehu ja kuori
0,5 tl kanelia
0,5 tl juustokuminaa
ripaus savupaprikajauhetta
0,5 tl kanelia
0,5 tl juustokuminaa
ripaus savupaprikajauhetta
ripaus suolaa ja mustapippuria
Huuhdo linssit ja kaada kattilaan. Lisää vettä ja keitä juuri kypsiksi eli noin 20 minuuttia. Varo ylikypsentämästä, jotta linssit eivät hajoa.
Huuhdo broccoliinit ja lisää papujen päälle kypsymään, kun papujen keittoaikaa on jäljellä kolmisen minuuttia. Valuta vesi pois. Mausta linssit ja broccoliinit sitruunan mehulla ja kuorella, suolalla ja pippurilla.
Viipaloi kesäkurpitsa vajaan sentin pakuisiksi viipaleiksi ja paista öljyssä pannulla rapean kypsiksi. Mausta viipaleet suolalla ja pippurilla.
- Pulla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti