torstai 2. kesäkuuta 2016

Valkoinen maitohorsmapizza

Köyhän miehen parsa, maitohorsma, löysi tiensä meidänkin keittiöön – kiitos Marttojen villiruokakurssin. Horsmien paras keruuaika on keväällä, kun ne ovat vasta lyhyitä ja parhaan makuisia. Myöhemmin ne kitkeröityvät ja sitkistyvät. Mekin olimme jo hiukan myöhässä, sillä osa horsmista oli ehtinyt venähtää jo liian korkeiksi; parhaat kun olisivat vain 10 sentin mittaisia ja kärjestään suppuisen ruusukkeen mallisia. Samoilemalla löytyi kuitenkin pieni puska mukaan napattavaksi.


pizza horsmapizza maitohorsmapizza horsma maitohorsma resepti villivihannes villiyrtti valkoinen pizza



Horsmia voi käyttää parsan tavoin piirakoissa ja salaateissa tai syödä sellaisenaan pannulla paistettuna. Toimiipa se hyvin myös pizzassa! Valkoista pizzaa varten horsmat paistetaan kevyesti pannulla, jotta ne pehmenevät hiukan. Pohjalle laitetaan ricotta-tuorejuustoa, hienonnettua valkosipulia sekä aurinkokuivattuja tomaatteja. Päälle sormisuolaa, rouhaisu mustapippuria sekä hiukan vahvaa juustoraastetta. Kuuman pizzan päälle vielä muutama basilikan lehti ja kesän kaunein horsmapizza on valmis.

pizza horsmapizza maitohorsmapizza horsma maitohorsma resepti villivihannes villiyrtti valkoinen pizza

pizza horsmapizza maitohorsmapizza horsma maitohorsma resepti villivihannes villiyrtti valkoinen pizza

Löytyykö sinulta muuten tuolla kuvan taustalla näkyvää Orthexin yrttiruukkua? Se on ihan mahtava keksintö ja suosittelen lämpimästi (on muuten ihan ilmainen mainos)! Se pitää basilikat, korianterit ja kaikki muutkin yrtit hengissä viikkokaupalla yksinkertaisella kastelumenetelmällä: pieni suikale villakangasta imee yrtin tarvitseman määrän vettä pohjasäiliöstä eikä kasvi näin kuole janoon eikä liikakasteluun (olettaen, että muistat parin päivän välein lisätä tilkan vettä säiliöön). Olen testannut tätä myös keskellä pimeintä talvea, jolloin basilika pysyi kaksi kuukautta tuuheana. En olisi uskonut, ellen olisi nähnyt tätä ihmettä omalla ikkunalaudallani.

pizza horsmapizza maitohorsmapizza horsma maitohorsma resepti villivihannes villiyrtti valkoinen pizza orthex yrttiruukku

Valkoinen horsmapizza

Pohja:
2 dl vettä
25 g hiivaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria
4 dl durumvehnäjauhoja tai tavallisia vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Täyte:
nippu maitohorsmia
voita paistamiseen
1 prk (250 g) ricottajuustoa
2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
2 valkosipulinkynttä
sormisuolaa
mustapippuria
1 dl juustoraastetta

pizza horsmapizza maitohorsmapizza horsma maitohorsma resepti villivihannes villiyrtti valkoinen pizza

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää suola ja sokeri sekä vähitellen vehnäjauhot vaivaten. Lisää lopuksi öljy. Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Paista maitohorsmia pannulla voissa ahkerasti käännellen viitisen minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Anna jäähtyä. Pilko aurinkokuivatut tomaatit ja hienonna valkosipulinkynnet.

Taputtele kohonnut taikina leivinpaperoidulle pellille ohueksi levyksi. Levitä ricottajuusto ja nosta päälle horsmia, aurinkokuivattuja tomaatteja ja valkosipulia. Ripottele päälle sormisuolaa ja mustapippuria sekä juustoraastetta.

Paista 225 asteisessa uunissa vartin verran.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...