maanantai 27. kesäkuuta 2016

Mallaspulla maistelee: Le Qulkuri, Lutakko

Viime marraskuussa kirjoitimme ensikäynnistämme lounasravintola Le Qulkurissa Jyväskylän Savelassa. Nyt Qulkuri on avannut kakkospaikan Lutakkoon, korkean piipun juurelle. Uusi paikka on auki lounasajan lisäksi myös iltaisin, ja tarjolla on bistrotyyliin syötävää ja juotavaa. Piipahdimme katsastamassa tulokkaan jo ennen virallisia avajaisia, jotka ovat heinäkuun alussa. 

le qulkuri ravintola arvio kritiikki jyväskylä

Le Qulkurin bisnesidea, hyvällä fiiliksellä tehtyä maukasta syötävää, näkyy sen toiminnassa rentona palveluotteena ja reiluna ruokaan panostamisena. Ravintolatila on koruton, hitusen autiokin, mutta muuttunee vielä toiminnan alkaessa pyöriä täydellä teholla. Villin kuvioitu lattia saa vastapainoa tiiliseinistä ja jyhkeistä puupöydistä ja -penkeistä. Rouheat pöydät olivat hitusen liiankin rouheita ja viimeistelemättömiä – vetäisin pöydän pinnalta tikut sormenpäihini. le qulkuri ravintola baaritiski jyväskylä arvio


Lounas pyörii Lutakossa ja Savelassa samalla listalla ja idealla: joka päivä on liha- ja kasvisvaihtoehto, ja annoksissa on pääsääntöisesti aina samat lisukkeet pääraaka-aineen vaihdellessa. Erityispojot kasvisannosten mielikuvituksekkaasta ja monipuolisesta valikoimasta; ei enää ainaisia kukkakaalisosekeittoja ja kasvisraastepihvejä, vaan tasapuolinen panostus niin lihaan kuin vihreisiin vaihtoehtoihin. 

le qulkuri jyväskylä ravintola arvio lounaslista

Pari kertaa lounaalla käydessä sekä muiden käynneistä kuulleena on kuitenkin ollut harmillista huomata ruoka-annosten loppuminen kesken. Milloin kasvisannos, milloin taas leivät tai alkupalakeitto on loppunut jo ennen lounasajan puoltaväliä. Kävijämäärien ennakointi on toki aina hankalaa, erityisesti uusissa paikoissa, mutta silti se asiakkaan mieltä harmittaa omalle kohdalle sattuessa. Samanlainen ikävyys meinasi käydä myös lauantaisella bistrokäynnillämme, kun kuulimme lohen loppuneen neljän aikaan iltapäivällä. Tietysti olin haaveillut bistrolistaa netistä tutkiessani Patata & lohi -annoksesta tai vaihtoehtoisesti Sänkkäristä lohella. Olin jo taipumassa kana-pekonisänkkäriin, kun sisään porhalsi mies kauppakassien kanssa. Uudet lohet saapuivat kreivin aikaan pelastamaan tilanteen! Pidämme peukkuja pystyssä, että jatkossa raaka-aineita ja ruokia riittäisi aina listan mukaan, jottei kukaan kaikkoaisi mainiosta paikasta turhan takia.

Rento paikka vaatii rentoa asennetta myös asiakkailta, sillä taisi kulua tunnin verran, ennen kuin saimme annokset eteemme. Ensin odottelimme kymmenisen minuuttia tarjoilijan saapumista pöytäämme ja sen jälkeen aikamoisen kauan itse annoksia. Tähän vaikutti toki pieni ylimääräinen moka tarjoilijan puolelta, sillä hän vei valmiit annoksemme väärään pöytään. Ennen kuin virhettä huomattiin, olivat viereisen pöydän nälkäiset miehet jo alkaneet popsia meidän ruokiamme suihinsa. Siinä vaiheessa ärsytyskäyrä oli melko korkealla, mutta saimme toki asiaankuuluvat pahoittelut sekä uudet juomat tästä korvauksena. Käyrä laski nopeasti alas, kun saimme lopulta omat herkkumme eteen. En ole koskaan saanut näin kaunista uuniperuna-annosta!

le qulkuri jyväskylä ravintola arvio uuniperuna lohi

Annoksesta löytyi hiukan litistetyn (ja hyvin kuvasta piilotetun) uuniperunan ohella hienosti kypsennettyä lohta, paksua, keltaista hollandaisekastiketta, kapriksilla maustettua smetanaa sekä rapsakoita, heiniltä näyttäviä kuivatun purjon suikaleita. Ulkonäön ohella maku toimi, ja annoskoko oli sopiva; ei ähkyä.

le qulkuri ravintola jyväskylä arvio uuniperuna lohi

Mallas nautti Le Burerin, jossa oli 190 grammainen naudanjauhelihapihvi, joka suositusten mukaan jätettiin punertavan mediumiksi, cheddaria kunnon lohkoina, olutmarinoitua sipulia sekä chilimajoneesia. Lisukkeeksi sai joko ranskalaiset tai salaatin (tai siis salden; meillä on vielä hiukan opeteltavaa qulkuri-sanastossa; aiemmin mainittu sänkkäri on siis sandwich eli leipä ja Le Burerikin kiroitusvihreellinen väännös burgerista). 

le qulkuri jyväskylä ravintola arvio burgeri bureri

Ranskalaiset oli maustettu todella tuhdisti savupaprikajauheella, josta Mallas piti, mutta niitä pari maistaneelle Pullalle maku oli turhan jymäkkä. Heitämmekin kehittämisehdotuksena ranskalaiset, jotka saisi tilata jollain kolmesta tavasta: naturellina eli vain suolattuina, savupaprikalla päällystettyinä tai kuten New Yorkissa Five Guys -burgeriketjulla, cajun-mausteella aateloituina! Mallas ainakin olisi niiden vakiokuluttaja Qulkurissa jatkossa ;) Bistron suppea ruokalista on laajenemassa testiviikkojen jälkeen ja toivoisimme, että siltä löytyisi lounasidean mukaisesti monipuolisia, uudenlaisia kasvisannoksia. Myös hyvä pasta sekä risotto olisi kiva lisä.

Juomavalikoima sen sijaan tuotti pettymyksen. Hanaoluissa oli tarjolla vain Lapin kultaa sekä Heinekenia eikä pullovalikoima sen huimempi ollut. Missä Panimo Hiisin Lutakko-olut, entä muut pienpanimoiden käsityöläisoluet, jotka sopisivat Qulkurin tyyliin täydellisesti? Myös kiva, laadukas viinivalikoima olisi tarpeen aidon bistrofiiliksen luomisessa. 

Jälkiruokapuolen hoitaa ainakin tällä hetkellä kotimaiset Jymy-luomujäätelöt, joita oli muutama eri makuvaihtoehto saatavilla. Koska kaupoista emme ole näitä onnistuneet bongaamaan (emme tosin ole kovin aktiivisesti etsineetkään), jaoimme mansikkajäätelöpurkillisen puoliksi. Jospa jatkossa myös muunlaisia jälkiruokia löytyisi listalta?

le qulkuri ravintola jyväskylä arvio jymy jäätelö jälkiruoka

Poislähtiessä saimme kuulla vielä saunaosastosta, jota voi vuokrata ravintolan yhteydessä. Sauna löytyi piipun sisältä, ja sinne johti kapeat kierreportaat. Tilat olivat kivannäköiset ja tulevaisuudessa sinne on suunniteltu jopa yleistä saunavuoroa. 


Kiitämme: herkullisia annoksia; aitoa laaturuokaan panostamista; monipuolista lounaslistaa ja hyviä kasvisannoksia; rentoa palveluasennetta; hyvää sijaintia.

Toivomme parannusta: raaka-aineiden riittävyyteen; palvelun nopeuteen; bistrolistan ruoka- ja juomavalikoiman monipuolistumiseen; herkullisiin jälkkäreihin.

- Pulla ja Mallas

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Kuvassa näkyivät penkit istuimina. Minä en tykkää istua pitkillä penkeillä ravintolassa :( Pitää käydä tuolla katsomassa, kunhan se kunnolla avautuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkät ja painavat penkit siellä tosiaan on. Kaikki pöydät ei ole noin monelle hengelle kuin mitä kuvassa näkyy; me istuimme kahden hengen pöydässä, mutta toki siinäkin oli penkkimäiset istuimet. Käykää toki tutustumassa :)

   Poista
 2. Kivan mutkattoman oloinen paikka! Tuo lohiannos sai suun vettymään, miten täydellisen näköinen ja tuhti hollandaise...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rento ja leppoisa paikka tosiaankin! Päähuomio on todella kohdistettu ruokaan ja sen maistaa ja myös näkee päältä päin. Enpä olisi itse hoksannut ikinä tarjota uuniperunaa tällaisen näköisenä luomuksena :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...