lauantai 11. kesäkuuta 2016

Jouluinen kesäkeitto alias vuohenputki-palsternakkakeitto

Vuohenputki ei ole enää pelkkä maanvaiva, vaan mainio ilmainen kasvis ruoanlaittoon. Marttojen villiruokakurssilla, jossa kokkailimme vihreitä herkkuja muun muassa voikukasta, poimulehdistä, suolaheinästä, maitohorsmista, ketunleivistä sekä nokkosesta, hyödynnettiin myös vuohenputkea.


vuohenputki palsternakka keitto villivihannesIsoimmat kehut kurssin ruoista keräsi vuohenputkesta ja palsternakasta tehty keitto, jota kokeilin heti myös kotona. Vihreän ja valkoisen värinen kaunis keitto sisälsi myös ohrasuurimoita, jotka toivat siihen paljon makua ja jotenkin jouluisen tunnun. Toisaalta maku taas oli lähellä kesäkeittoa, joten tässä taitavat yhdistyä uudella tavalla molemmat; sen vuoksi nimesinkin keiton jouluiseksi kesäkeitoksi.


vuohenputki palsternakka keitto resepti villivihannes

Vuohenputket kannattaa kerätä pieninä, jolloin ne maistuvat parhailta. Se tulee myös ehdottomasti tunnistaa ensin vaikka kasvikirjaa apuna käyttäen, jotta et vahingossa kerää melko samalta näyttävää myrkkykeisoa tai muuta myrkyllistä kasvia. Meissä pihisee vielä henki, joten taisimme kerätä oikeaa heinää. :)

Vuohenputki-palsternakkakeitto
1 litra vettä
2 kasvisliemikuutiota tai loraus fondia
2 sipulia
2 palsternakkaa
0,75 dl rikottuja ohrasuurimoita
2,5 dl kiehautettua ja hienonnettua vuohenputkea
1 tl sitruunapippuria
mustapippuria
1,5 dl kermaa
1 dl juustoraastetta
0,5 dl ruohosipulia

Suikaloi sipulit ja palsternakat. Keitä niitä sekä ohrasuurimoita kasvisliemessä puolisen tuntia. Lisää vuohenputkihakkelus, mausteet, kerma ja juustoraaste. Sekoittele, kunnes juusto on sulanut joukkoon. Lisää lopuksi hienonnettu ruohosipuli.

vuohenputki palsternakka keitto resepti villivihannes

- Pulla

2 kommenttia:

  1. Jouluinen kesäkeitto kuulostaa just sopivan vinksahtaneelta! :-) Nostan teille hattua, että uskallatte kokata vuohenputkesta, en tiedä olisinko yhtä rohkea, vaan pelkäisin poimineeni ihan jotain muuta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään olisi uskaltanut omin nokkineni niitä pistää keitoksi; äiti tunnisti ne oikeiksi kasveiksi. :) Maitohorsmat sen sijaan sentään tunnistin itse.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...