torstai 28. huhtikuuta 2016

Lähi-idän köftepyörykät sekä tahinikastike

köftepyörykät köfte pyörykät pullat lihapyörykät lihapulla lihapyörykkä lähi-itä katuoruoka street food


Meille muutti viime jouluna Mikko Takalan ja Sami Rekolan Street Food -kirja, jota olemme vesi kielellä ahkerasti selailleet. Mahtavia reseptejä, houkuttelevia kuvia ja kiinnostavia tekstejä maailman katukeittiötrendeistä! Lopulta tuli aika tarttua toimeen ja valita resepti, jota lähteä kokeilemaan omassa keittiössä.


köftepyörykät köfte pyörykät pullat lihapyörykät lihapulla lihapyörykkä lähi-itä katuoruoka street food

Köftepyörykät vaikuttivat juuri sopivalta valinnalta, sillä olemme viimeisen vuoden aikana innostuneet yhä enemmän Lähi-idän ruokakulttuurista ja lihapullat itsessään ovat olleet meillä tuunauksen kohteena aikaisemminkin. Makunsa pullat saivat kanelista ja maustepippurista, pinjansiemenistä sekä tuoreesta lehtipersiljasta.

Lisäsin reseptin ulkopuolelta lihapullataikinaan hiukan korppujauhoja, jotka turvotin ensin vedessä. Näin seos pysyi uunissa paremmin kasassa eivätkä nesteet valuneet pullista ulos. Alkuperäisessä reseptissä pullat paistettiin pannulla, ja vain viimeinen silaus tahinikastikkeen kanssa tehtiin uunissa. Oioin itse kypsentämällä koko satsin uunissa: ei käryä eikä rasvaroiskeita ja tuloksena tasakypsät pyörykät.

Söimme pyörykät tabouleh-salaatin kera, mutta ne sopisivat mainiosti kirjan vinkin myötä myös pitaleipien väliin. Ehdoton lisuke on tahini-kastike, jonka vahvaan seesaminsiemenien makuun etenkin Pulla ihastui kovasti.

Köftepyörykät Lähi-idän malliin

400 g lampaanjauhelihaa
400 g paistijauhelihaa
0,5 dl korppujauhoja + 1 dl vettä (oma lisäykseni)
2 keskikokoista sipulia hienonnettuna
2 isoa valkosipulinkynttä murskattuna
50 g paahdettuja pinjansiemeniä murskattuna (ja muutamia koristeeksi)
1 ruukku sileälehtistä persiljaa hienonnettuna
1 punainen chili siemenet poistettuna ja silputtuna
1 tl kanelia
1 tl maustepippuria
ripaus muskottia
1 tl mustapippuria myllystä
1 tl suolaa

Sekoita kaikki aineet kulhossa ja muotoile sopivan kokoisia lihapyöryöitä. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja paista pyöryköitä 15-20 minuuttia.

Laita tahini-kastiketta (resepti alla) pyöryköiden päälle ja laita uuniin vielä pariksi minuutiksi, jotta kastike hieman lämpenee.

Tarjoa esim. tabboulehin, riisin tai pitaleipien välissä.


Tahini-kastike
1,5 dl tahinia
3 rkl sitruunamehua
1 dl vettä
1 valkosipulinkynsi murskattuna
hieman suolaa

Sekoita ainekset kulhossa siten, että kastike on koostumukseltaan hieman juoksevampaa kuin hunaja. Tarvittaessa lisää hieman vettä.

köftepyörykät köfte pyörykät pullat lihapyörykät lihapulla lihapyörykkä lähi-itä katuoruoka street food

- Mallas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...