tiistai 17. marraskuuta 2015

Porkkanainen vuokaleipä raskilla tehtynä

Joskus olen miettinyt, viitsisinkö ryhtyä tekemään itse leipää, jossa käytettäisiin juurta, joko itsetehtyä tai joltain leipurilta pihistettyä vanhaa juurta. Olen todennut, ettei se kannattaisi, sillä jatkuva juuren hoitaminen ja ainainen leivän pyöritys ei meiltä onnistuisi.


porkkanainen vuokaleipä raskilla raski leipä porkkanaleipä

Sen sijaan innostuin uusimman Maku-lehden leipäjutusta, jossa esiteltiin raskin käyttöä leivonnassa. Siinä, missä juuri on pitkäikäinen apu leivontaan, raski on kertakäyttöinen hapate, joka tuo leipään syvemmän maun niin sanottuun tavalliseen sämpylän pyöritykseen nähden. Raski tehdään vähintään kahdeksan tuntia (tai pikaversiona kolme tuntia) ennen leivontaa, mutta sen voi jättää tekeytymään huoneenlämpöön vuorokaudeksikin ennen leivontaa. 

Valmiiseen, kuplivaan raskiin lisätään loput taikinan ainekset ja annetaan yleiskoneen vaivata taikinaan riittävän kauan, vähintään 10 minuuttia. Raskin vuoksi taikina on normaalia jämäkämpää, joten käsin tehtynä taikinan vaivaus vaatii todella paljon voimia. Koneesta on tässä kohtaa siis suuri apu!

porkkanainen vuokaleipä raskilla raski leipä porkkanaleipä

Testasin Maku-lehdestä porkkanavuokaleipää, jota varioin hiukan. Käytin hienoksi raastettua porkkanaraastetta soseen sijaan ja hulautin joukkoon hiukan nestemäistä kasvisfondia (Maggia tietysti...). Se voimisti porkkanan makua ja vähensi suolan tarvetta. Muotoilin leivän suoraan yleiskoneen kulhosta voideltuun leipävuokaan ja annoin kohota rauhassa. 


Porkkanavuokaleipä

1-2 leipää

Raski:
3 dl hiivaleipäjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
3 dl kylmää vettä

Taikina:
3 dl hienoa porkkanaraastetta
1,5 dl kylmää vettä
0,5 rkl Maggi nestemäistä luomukasvisfondia
1 tl suolaa
3 dl grahamjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl auringonkukansiemeniä

Tee raski yhdistämällä aineet keskenään ja sekoittamalla ne lusikalla velliksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 8-24 tunniksi. 

Siirrä raski yleiskoneen kulhoon ja lisää joukkoon porkkanaraaste sekä vesi. Käynnistä kone ja sekoita, kunnes raaste on sekoittunut raskin joukkoon. Lisää fondi, suola ja jauhot ja anna koneen käydä 10 minuuttia.

Muotoile taikinasta leipä yhteen isoon tai kahteen pienempään voideltuun leipävuokaan. Kohota 30 minuuttia. Voitele pinta vedellä ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. 

Paista 225-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Jos pinta ja siemenet tummuvat liikaa, voit laittaa leivinpaperin leivän päälle. 

Anna kypsän leivän hetki jäähtyä vuoassaan ja kumoa se sitten leikkuulaudalle.

porkkanainen vuokaleipä raskilla raski leipä porkkanaleipä

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...