perjantai 12. kesäkuuta 2020

Juhannusruokaa: papumuhennosta, auracoleslaw, ribsejä & mansikka-raparperikakku

Kelpaisiko valmiiksi mietitty, takuuherkullinen juhannusmenu ohjeineen? Unohtamatta mansikkakakkua pienellä twistillä? Sitä minäkin. :)

Tämän vuoden juhannusateria sisältää
  • mureita ribsejä tahmealla kastikkeella
  • mausteista papu-pekonimuhennosta
  • aurajuustolla maustettua coleslaw-salaattia
  • mansikka-raparperikakkua

Ribsit valmistuvat hitaasti, siis tooodella hitaasti, epäsuorasti savustamalla Smokey Mountainissa. Kannattaa siis herätä auringon noustessa, niin saat kokon syttyessä ruokaa pöytään! Ribsien savustusohje löytyy blogista jo entuudestaan, siihen kannattaa tutustua ennakolta.

Ribsien kanssa tarjolle katetaan mausteista, tuhtia papu-pekonimuhennosta. Älä säiky pitkää ainesosalistaa; itse muhennos valmistuu helposti. Koska muhennos on tuhtia niin koostumukseltaan kuin maultaan, se kaipaa kaveriksi raikkaampaan kaalisalaattia. Varhaiskaalista valmistuva coleslaw maustetaan tällä kertaa aurajuustolla, mikä sopii siihen erinomaisesti.


Menun kruunaa kesän parhaiden leivonnaisten, mansikkakakun ja raparperipiirakan, yhdistelmä! Kakku sisältää pikanttia piristyksenä fenkolia, kokeile rohkeasti! 

Ohjeet papumuhennoksen, coleslawiin sekä ribsien kastikkeeseen ovat Maku-lehden numerosta 4/2019. Kakun ohje puolestaan on Glorian ruoka & viini -lehden kansikuvaohje numerossa 5/2019. 

Maukasta juhannusta!


Mausteinen papumuhennos
170 g pekonia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 jalapeno
2 tl rypsiöljyä
70 g tomaattipyreetä
1 rkl fariinisokeria
1 dl ananasmehua
1 rkl hunajaa
1 rkl punaviinietikkaa
2 tl rub-maustetta (esim. Poppamies Texas beef rub)
1 rkl sinappia
1 tl srirachaa
2 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa

Levitä pekoniviipaleet leivinpaperoidulle pellille ja nosta pelti 100-asteiseen uuniin 30-40 minuutiksi. Käännä viipaleet paistamisen puolivälissä. Uunista ottamisen jälkeen nosta pekonit hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään.

Hienonna sipulit ja kuutioi jalapeno. Kuullota sipuleita ja jalapenoja hetki kattilassa öljyssä. Lisää kattilaan kaikki aineet pekoneita lukuun ottamatta. Kiehauta ja anna hautua miedolla lämmöllä tunnin verran. Lisää sitten kuutioidut pekonit, sekoita ja anna hautua vielä puolisen tuntia.


Auracoleslaw
puolikas varhaiskaali
1 kesäporkkana
1 kesäsipuli

Kastike:
170 g Auraa
2 dl majoneesia
0,5 dl maustamatonta jugurttia
1 rkl sitruunamehua
ripaus mustapippuria

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi, porkkanat viipaleiksi ja pilko kesäsipuli varsineen. Laita kasvikset kulhoon.

Murustele Aura ja sekoita kastikkeen aineet keskenään. Yhdistä kastike ja kasvikset. Sekoita ja anna maustua viileässä ainakin tunti ennen tarjoamista.


Savustetut ribsit
1 kg porsaanribsejä
2 tl suolaa

Kastike:
3 dl ketsuppia
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl worcestershirenkastiketta
1 rkl savupaprikajauhetta
1 tl suolaa


Tee kastike sekoittamalla ainekset keskenään. Voitele valmiit ribsit kastikkeella ja ota niihin viimeinen silaus grillaamalla niitä hetki suoralla lämmöllä hiilloksen päällä.

Tarjoa loppu kastike ribsien kanssa.



Mansikka-raparperikakku

8 dl raparperia paloiteltuna
1 pieni fenkoli
0,5 + 0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Taikina:
1 kananmuna
1 dl sokeria
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 prk (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa

Päälle:
1 l tuoreita mansikoita

Paloittele raparperi kulhoon. Leikkaa fenkoli ohuiksi lastuiksi raparperin joukkoon. Lisää puoli desiä sokeria ja vaniljasokeri. Sekoita ja anna mehustua vartti huoneenlämmössä.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 25-27 cm) pohjalle.

Vatkaa kananmuna ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Yhdistä taikinan ainekset varovasti käännellen. Levitä taikina vuokaan.

Lusikoi puolet raparperi-fenkoliseoksesta kerrokseksi taikinan pinnalle. Kypsennä uunin alaosassa 25 minuuttia tai kunnes kakkupohja on juuri ja juuri kypsä. Anna pohjan jäähtyä hetki vuoassaan ennen irrottamista.

Kaada loppu raparperi-fenkoliseos pieneen kattilaan. Lisää puoli desiä sokeria ja keitä miedolla lämmöllä 4-5 minuuttia. Anna hillokkeen jäähtyä.

Notkista tuorejuusto kulhossa, lisää sokerit ja sekoita. Vaahdota kerma toisessa astiassa. Sekoita kermavaahto tuorejuustoseokseen.

Siirrä raparperipohja tarjoiluvadille. Lusikoi hilloke pohjalle ja levitä juustotäyte hillokkeen päälle. Poista mansikoista kannat ja puolita marjat. Koristele kakku mansikoilla.


- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...