lauantai 4. elokuuta 2018

Raikas hernesose-omena-kookoskeitto

Kun menin kouluun, pelkäsin kovasti koulun ihkaensimmäistä päivää. En niistä normaaleista syistä, kuten mahdollinen pelottava opettaja, vaikeat läksyt tai etten löydä vessaan. Ehei, pahinta oli tieto siitä, että perinteisesti ensimmäisenä päivänä on tarjolla hernekeittoa. Värisyttävän pahaa ruokaa. Miten sen saisi alas ja mitä, jos en ehdi syödä sitä, ennen kuin seuraava tunti alkaa? 


Ensimmäinen ongelma selättyi valtavalla yllätyksellä, kun eteen kauhottiinkin lihakeittoa. Ei mitään suurta herkkua sekään, mutta oli se sentään syötävissä. Mutta toinen ongelma osoittautuikin pahemmaksi eikä siitä taidettu selvitä kahteen ensimmäiseen kouluvuoteen ollenkaan. Joka ruokatunnilla olin taatusti viimeinen syöjä enkä koskaan ehtinyt ulos ruokailun jälkeen, mutta onneksi opettaja jaksoi istua pöydässä niin kauan, että olin saanut viimeisenkin haarukallisen syötyä.

hernesose-omena-kookoskeitto mallaspulla

Sittemmin hernekeitosta on tullut yksi normaali, jopa herkullinen ruokalaji muiden joukossa, ja talvisin olen sitä joskus keittänyt itse kokonaisesta potkasta alkaen. Se on tuhti ja aikaavievä ruoka ja niin sen kuuluu ollakin. Kesäkuumalla ei tulisi mieleenkään pistää hernerokkaa tulille, mutta akuuttiin herneenkaipuuseen on nyt nopea ja raikas vastaus. Pakasteherneistä valmistuva keitto on kauniin vihreä (kuvat eivät valitettavasti näytä yhtä vihertäviltä kuin keitto oikeasti on) ja maistuu hedelmäiselle, kiitos hapokkaiden Granny Smith -omenoiden sekä limen mehun. Hapokkuutta taittaa mainiosti kermainen kookosmaito, ja viimeisen särmän tuo tuore korianteri.

Mallas oli alkuun epäileväinen, kun kuuli herneiden, omenoiden, korianterin ja kookosmaidon yhdistelmän, mutta parin lusikallisen jälkeen suu jo muikisteli hyväksyvästi. Mini-Mallas puolestaan pisteli oman osuutensa vauhdilla, joten kyseessä on koko perheelle maistuva setti. Ohjeen keittoon löysin Samasta padasta -kirjasta.

hernesose-omena-kookoskeitto mallaspulla

Hernesose-omena-kookoskeitto

4 annosta

600 g pakasteherneitä
2 isoa Granny Smith -omenaa
1 iso valkosipulinkynsi
rouhaisu mustapippuria
2 dl kookosmaitoa
1 limetin mehu
1 tl suolaa
puolikas ruukku tuoretta korianteria

Laita herneet kattilaan ja kaada päälle sen verran vettä, että herneet peittyvät. Lisää joukkoon paloiteltu omena ja valkosipulinkynsi sekä mustapippuri. Keitä kannen alla viitisen minuuttia.

Valuta neste talteen ja lisää kattilaan kookosmaito ja suola. Kiehauta seos ja lisää joukkoon limetin puristettu mehu sekä korianteri. Soseuta samettiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Ohenna talteenotetulla keitinnesteellä haluamasi paksuiseksi.


- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...