lauantai 28. heinäkuuta 2018

Perunasalaatti yrtti-cashewtahnalla

Kesäisin lehdet tulvivat maailman parhaan perunasalaatin ohjeita ja julkkisten lempparipottusaldejen reseptejä. Mallaspullastakin löytyy entuudestaan kreolilainen perunasalaatti sekä minttuinen varhaisperunasalaatti, jossa on mukana taivaallisia uunikuivattuja tomaatteja. Jos et ole vieläkään kokeillut niitä, tee se saman tien!

perunasalaatti yrtti-cashewtahnalla mallaspulla

Mihin siis kaivataan jälleen uutta ohjetta? Ei mihinkään. Mutta tämä sattui olemaan niin koukuttavan hyvää ja helppoa arki-illan herkkua, ettei tätä voi ohittaa ja jättää kertomatta eteenpäin. Salaatti koostuu siis uusista perunoista, kevätsipulista (jota laitan kesällä ruokaan kuin ruokaan), varsiselleristä (jonka makuun yritämme kärsivällisesti opetella (pikkuhiljaa alkaa tulla tulosta!)) ja avokadosta. Vihreää siis oikein olan takaa! 

Jujuna kaikessa on yrteistä, valkosipulista ja cashewpähkinöistä syntyvä tahna, joka maustaa koko salaatin hurmaavalla maullaan. Tahnan ohjeen löysin Satu Koiviston Gastronaatti 2 -kirjasta. Siinä käytettiin pelkkää basilikaa, mutta heitin itse sekaan myös muita parvekkeellani kasvavia yrttejä, kuten lehtipersiljaa ja korianteria. Pieni parvekeyrttilaatikkoni huusi harvennusapua, ja tähän tämä tahna on kuin luotu. Voit laittaa mukaan muitakin yrttejä, kuten minttua, tilliä tai ruohosipulia. Tahna maistuu joka kerta vähän erilaiselta, mutta sehän on vain hauskaa!

perunasalaatti yrtti-cashewtahnalla mallaspulla

Kirjan ohjeessa ei liotettu cashewpähkinöitä, mutta koska tein tahnani sauvasekoittimella tehokkaan blenderin sijaan, päätin varmistaa sen onnistumisen (ja koneen rikkoutumattomuuden) yön yli liotuksella. Parikin tuntia varmasti riittää pehmentämään niitä, mutta yön yli odottamalla saat aikaan ihanan pehmoisia pähkinöitä. Tämän verran etukäteissuunnittelua tämä pikainen salaatti siis vaatii, mutta mikä parasta, tahna maistuu salaatin ohessa mainiolta myös leivän päällä.

Voit siis halutessasi tuplata ohjeen määrän, kunhan muistat, että tahna ei säily muutamaa päivää pidempään hyvänä. Satu vinkkaakin kirjassaan, että jos haluat säilyttää sitä kauemmin, tasoita pinta puhtaalla lusikalla ja kaada pinnalle kerros oliiviöljyä. Tahnaa voi myös pakastaa esimerkiksi jääpalamuoteissa.


Yrtti-cashewtahna
1 dl cashewpähkinöitä
0,5 l yrttejä (basilikaa, lehtipersiljaa, korianteria...)
1 iso valkosipulinkynsi
puolikkaan sitruunan mehu
1 dl öljyä
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Laita cashewpähkinät likoamaan veteen pariksi tunniksi (tai yön yli, kuten minä). Valuta vesi pois ja kaada kapeaan, korkeaan kulhoon. Lisää yrtit, hienonnettu valkosipulinkynsi ja puristettu sitruunan mehu. Surauta sekaisin sauvasekoittimella ja kaada öljyä ohuena norona joukkoon, kunnes saat sopivan paksuuden tahnaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.


Perunasalaatti
0,5 kg uusia perunoita
2 varsisellerin vartta
2 kevätsipulia varsineen
1 avokado

Keitä uudet perunat suolatussa vedessä napakan kypsiksi. Kaada vesi pois ja laita kattila hetkeksi takaisin kuumalle levylle, että ylimääräinen vesi haihtuu ja perunat kuivuvat pinnaltaan.

Kaada ne kulhoon ja pieni haarukalla ja veitsellä suupalan kokoisiksi. Voit toki pieniä ne myös sormin, jos kätesi kestävät kuumien pottujen käsittelyä. Sekoita yrttitahna kuumien perunoiden joukkoon ja anna maustua vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

Lisää lopuksi ohuiksi viipaloidut varsisellerit ja kevätsipulit sekä lohkottu avokado. Nauti pian!

perunasalaatti yrtti-cashewtahnalla mallaspulla


- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...