sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Parsakaali-kvinoasalaatti

Kvinoa lienee bloggaus- ja kokkausmaailmassa jo normiaines ja aktiivikäytössä. Vaan ei meillä: tässä siis Mallaspullan ensimmäinen kvinoaohje!


Tämä 5000 vuotta sitten jo viljelty inkojen aarre on gluteeniton viljelyskasvi, mikä näinä ton-ton-ajattelun kulta-aikoina lienee yhtenä syynä kvinoan suureen suosioon. Kvinoaa voi käyttää kuten riisiä ja se kypsyy noin vartissa läpikuultaviksi ja ilmaviksi pieniksi pyörylöiksi. Siinä on enemmän proteiinia kuin riisissä, minkä lisäksi se sisältää paljon muitakin hyviä ainesosia, kuten kuitua, rautaa ja magnesiumia. Tätä kirjoittaessani pohdinkin yhä enemmän, mistä kvinoan hidas rantautuminen keittiöömme oikein johtui.parsakaali-kvinosalaatti parsakaali sesonki satokausi vihannes salaatti kvinoa mallaspulla resepti

Kvinoan keittämisessä kannattaa olla tarkkana, toisin sanoen laiskana ja jättää sen sekoittaminen kokonaan väliin. Anna siis suurimoiden kypsyä hiljalleen kannen alla itsekseen, niin ne pysyvät irtonaisina eivätkä liimaudu toisiinsa kiinni. Lisää myös suolaa keitinveteen, jotta lopputuloksessa olisi makua. Tärkeintä on toki maustaa kvinoa keittämisen jälkeen kunnolla sen mukaan, mihin olet sitä käyttämässä. Keittäessä veden ja kvinoan sopiva suhde on 1:2 eli yksi osa kvinoaa, kaksi osaa vettä.

parsakaali-kvinosalaatti parsakaali sesonki satokausi vihannes salaatti kvinoa mallaspulla resepti

Tällä kertaa kvinoaa käytettiin parsakaalisalaattiin, jonka jujuna on parsakaalin käyttö raakana. Sitä ei siis tarvitse joka kerta keittää, paistaa tai paahtaa, vaan se maistuu täysin raakanakin hyvältä sekä rapealta, etenkin nyt sen sesonkina. Muista vain leikata se miellyttäviksi, suupalan kokoisiksi paloiksi ja viipaloida myös ohuelti kuorittu varsi, jolloin turhia hukkapaloja ei synny biojätteeseen heitettäväksi. 

Pelkkä parsakaali ja kvinoa olisivat turhan laimea yhdistelmä, joten salaatti saa makua aurinkokuivatuista tomaateista, paahdetuista cashewpähkinöistä, rusinoista, korianterista sekä sitruunalla terästetystä luottokastikkeestani – pikamajoneesista. Majoneesi on tuttu jo aiemmista resepteistäni, muun muassa kreolilaisesta perunasalaatista. Supernäppärä ja -nopea ohje!

parsakaali-kvinosalaatti parsakaali sesonki satokausi vihannes salaatti kvinoa mallaspulla resepti

Parsakaali-kvinoasalaatti

4 annosta

2 parsakaalia
1,5 dl kvinoaa
3 dl vettä (kvinoan keittämiseen)
puolikkaan sitruunan mehu
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl rusinoita
1 nippu korianteria

Pikamajoneesi:
2 dl huoneenlämpöistä rypsiöljyä
1 huoneenlämpöinen kananmuna
2 tl dijonsinappia
puolikkaan sitruunan mehu (tai 2 rkl valkoviinietikkaa)
suolaa ja pippuria

Aloita kvinoan keittämisellä. Huuhdo kvinoa kuumalla vedellä ja lisää kiehuvaan veteen. Keitä noin 10 minuuttia ja jätä sen jälkeen vielä 10 minuutiksi turpoamaan kannen alle. Sekoittele irtonaiseksi ja mausta kevyesti suolalla sekä puristetulla sitruunan puolikkaan mehulla. Anna jäähtyä.

Paloittele parsakaali suupaloiksi. Kuori ja viipaloi myös varsi. Yhdistä parsakaali, jäähtynyt kvinoa sekä silputut aurinkokuivatut tomaatit.

Tee pikamajoneesi laittamalla kaikki ainekset huoneenlämpöisinä korkeaan, kapeaan astiaan. Laita sauvasekoitin astian pohjalle ja käynnistä. Pidä pari sekuntia pohjassa ja nosta sitten rauhallisesti ylöspäin. Majoneesi on valmista muutamassa sekunnissa. Sekoita majoneesi salaatin joukkoon.

Paahda cashewpähkinät kevyesti pannulla ja lisää rusinoiden kanssa salaattiin. Koristele runsaasti korianterilla.

parsakaali-kvinosalaatti parsakaali sesonki satokausi vihannes salaatti kvinoa mallaspulla resepti

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...