maanantai 11. syyskuuta 2017

Paahdettu kukkakaali-kesäkurpitsasosekeitto

#kukkakaalitalkoot olivat ja menivät täydellisellä menestyksellä kauppojen laarien huutaessa tyhjyyttään, mutta vihanneksen kausi jatkuu edelleen. Myös #kesäkurpitsatalkoita on väläytelty, jotta tuottoisa kasvis löytäisi tiensä kotikeittiöihin. Kun nämä kaksi kasvista yhdistää ja hieman antaa ruskeaa pintaa kylkeen, syntyy paahdettu kukkakaali-kesäkurpitsakeitto.


paahdettu kukkakaali-kesäkurpitsakeitto sosekeitto kasvissosekeitto kukkakaalitalkoot resepti mallaspulla

Perusohje kasvissosekeittoon on simppeli: pilko haluamiasi kasviksia kattilaan, kaada päälle vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät, keitä kypsäksi, soseuta ja mausta. Jos kaipaat keittoon lisämakua, kasvisten kevyt kuullottaminen ennen nesteen lisäystä on yksi tapa. Mutta kasvisten paahtaminen se vasta viekin maun uusiin sfääreihin. Levitä siis kasvikset pellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen, pyöräytä kevyesti öljyssä ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Anna sen jälkeen kasvisten paahtua kuumassa uunissa puolisen tuntia (käännä tarvittaessa puolivälissä), kunnes ne ruskistuvat kevyesti tai oikein kunnolla – siitä riippuen, kuinka paahteisesta mausta pidät. Kaada sen jälkeen kasvikset pelliltä kattilaan ja valmista keitto perusohjeen mukaisesti; keittoajasta voi hiukan nipistää, sillä kasvikset ovat jo ehtineet uunissa pehmetä.

Pehmeän keiton kaverina on kiva tarjota jotain, joka antaa hampaille vastusta. Tällä kertaa paahdoin ruisleipäkuutioita öljyssä, kunnes ne rapeutuivat. Niiden sijaan keittoon sopii hyvin myös pähkinät, jotka voi paahtaa samalla pellillä kasvisten kanssa.

paahdettu kukkakaali-kesäkurpitsakeitto sosekeitto kasvissosekeitto kukkakaalitalkoot resepti mallaspulla

Paahdettu kukkakaali-kesäkurpitsasosekeitto
1 kukkakaali
2 keskikokoista kesäkurpitsaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 jauhoista perunaa
2 rkl öljyä
vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 dl kermaa
1 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
kourallinen tuoretta timjamia (tai 1 tl kuivattua)

Pinnalle:
ruisleipäkrutonkeja

Lohko kukkakaali nupuiksi, paloittele myös kanta. Viipaloi kesäkurpitsat sentin paloiksi ja puolita ne. Halkaise sipuli ja lohko. Paloittele perunat. Levitä kaikki kasvikset leivinpaperoidulle pellille tasaiseksi kerrokseksi. Lorauta päälle öljyä ja kevyesti suolaa ja mustapippuria. Paahda uunin keskitasolla 225 asteessa 25-30 minuuttia, kunnes kasvikset ovat hiukan ruskistuneet.

Kaada paahtuneet kasvikset isoon kattilaan ja lisää vettä, kunnes kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää liemikuutiot ja keitä vartin verran, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella.

Lisää kerma, sitruunamehu ja mausteita makusi mukaan. Kiehauta ja tarkista maku.

Tarjoa pannulla voissa paistettujen ruisleipäkrutonkien kanssa.

paahdettu kukkakaali-kesäkurpitsakeitto sosekeitto kasvissosekeitto kukkakaalitalkoot resepti mallaspulla

- Pulla

3 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...