lauantai 11. heinäkuuta 2015

Mallaspulla maistelee: Figaro Winebistron Pintxos-lounas

Jyväskylän, ja itse asiassa koko Suomen, parhaimpiin ravintoloihin kuuluvan Figaron viinitupa Winebistro avattiin uudenvuodenaattona 2012. Laaja viinivalikoima ja tapastyyppinen syötävä on hurmannut alan harrastajat, sillä Winebistro on jo kahdesti (2012 ja 2014) valittu Vuoden viiniravintolaksi. Winebistrossa järjestetään usein myös viini-tastingeja, musiikki-iltoja sekä vierailevien tähtikokkien iltoja, joista viime aikaisiin huippuhetkiin kuului Tomi Björckin isännöimä Figaro meets Gaijin. Mallaspullakin oli käsi ojossa tuohon iltaan tulossa, mutta niin oli pari muutakin ja jäimme rannalle ruikuttamaan. Seuraavalla kerralla olemme nopeampia!Tämän kesän uutuutena on ollut perjantaisin tarjottava pintxos-buffetlounas, jolloin tarjolla on pohjois-Espanjalle tyypillisiä baskitapaksia eli pintxoja. Pintxot eroavat tapaksista siten, että ne yleensä ovat cocktail-tikulla keihästettyjä vaaleita leipiä erilaisilla täytteillä. Pinxtos-buffet kustantaa 13 € ja on tarjolla klo 12-15.


Buffet-pöytä koostui kahdeksasta erilaisesta pintxosta, josta löytyi niin kasvis-, kala- kuin lihavaihtoehtoja. Ihan etummaisena on ainoa kuva lihaisesta possunkylkipintxosta, jonka pohjalla oli paksu kerros hivenen tulista chilimajoneesia. Halutessa ravintoloitsija Niko Saarukka valikoi pintxoihin sopivat viinit Winebistron laajasta valikoimasta. Erikoisempiakin viinejä on saatavilla myös laseittain.


Yllä olevassa kuvassa on oppikirjamaisen oikea pintxo, joka on puutikulla keihästetty. Perunatortillan päällä on rosmariinimarinoitu tomaatti ja alla ihanan valkosipulinen tahna. Etualalla ilmakuivattua kinkkua tuorejuustotahnalla ja taustalla kylmä gazpacho-keittoshotti, joka oli siis ainoa leivätön pintxo koko buffetissa. Ei siis paras lounasvaihtoehto ainakaan keliaakikoille tai muille hiilarikammoisille.


Viinivalikoimasta oli osa esillä hauskasti seinän vierustalla. 


Tässä oli buffeen parhaimmisto: vasemmalla täydellisesti valmistettu, pehmeän valuva uppomuna hollandaise-kastikkeella ja oikealla briejuustoa, viikunahilloa sekä jännittävää chililankaa. Lanka oli säikeistä ja lempeän makuista, ei ollenkaan chilimäistä. Hauska koriste! 


Kasvis-pintxoissa oli pohjalla täyteläistä hummusta, aurinkokuivattua tomaattia, mummon hölskytyskurkkua (millähän sanalla baskit näitä kurkkuja kutsuvat? :) ), kokonaisia manteleita sekä pinaattia. Kerrankin sain sellaista hummusta, joka maistui myös minulle; siitä plussaa!


Ensimmäinen annoslautaselliseni, josta näkyy myös kalapintxo baskimaan anjoviksella. Mausteinen kala ja paljon parempi kuin se perinteinen janssoninkiusauksen anjovis. Kalan alla olevan tahnan nimi painui jo pois mielestä. Kenties pintxos-pöytään voisi laittaa pienet kyltit leipien eri ainesosista; toisaalta nyt oli hauska arvuutella, mitä kulloinkin suuhunsa laittoi. Pyysin lopuksi Winebistron omistajaa kertomaan, mitä missäkin pintxossa oli ollut ja sain valaisevan katsauksen jokaiseen leipään.

Kaksi lautasellista ja kahdeksan suolaista pintxoa johtivat täyteen vatsaan ja runsaaseen vedenjuontiin loppupäiväksi. Ihania herkkuja; kiitos Winebistro!


- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...