torstai 30. huhtikuuta 2020

Spanakopita - kreikkalainen juustopiiras

Vuosikertalehdet ovat parasta (kesä)lukemista, eikö? :) Mökiltämme löytyy korkeita pinoja Kodin kuvalehtiä, jotka kieltämättä kestävät lukemista moneen kertaan. Välillä saa naureskella, miten lehtikuvien tyyli ehtii muuttua 10 vuodessa ajattomasta tyylikkyydestä vähemmän ajattomaksi; sitten taas käsiin saattaa osua helmiä, kuten tämä resepti. 


Selasin nimittäin lehteä, johon oli valittu kyseisen vuoden (2008) parhaita reseptejä. Vuoden parhaaksi piirakaksi nostettiin spanakopita eli kreikkalainen juustopiiras. Viime toukokuisella Kreetan-matkalla söin sikäläistä fetapiirasta kadunkulman kioskista napattuna: piiras oli tehty rapeasta filotaikinasta ja tihkui öljyä. Elämys oli sen verran hyvä, että kotiin lähdettäessä nappasin vielä toisen samanlaisen lentokentän kahviosta. Yhtä hyvä sekin.


Niinpä tartuin tähän reseptiin saman tien, kun sen huomasin. Tässä ohjeessa ei käytetä filotaikinaa, vaan tehdään taikina simppelisti jauhoista, oliiviöljystä ja vedestä ja maustetaan se tilkalla sitruunamehua. Täytteeksi tulee runsaasti lehtipinaattia, sipulia, tuoreita yrttejä sekä fetaa. Taikina kaulitaan, täyte levitetään keskelle ja piirakka suljetaan umpinaiseksi. 

Koska tätä suomalaista spanakopitaa ei Kreetan tapaan valella öljytonkallisella, tämä ei rasvaisuudessaan (ja herkullisuudessaan) aivan yllä esikuviensa tasolle, mutta piirakkana toimii hienosti!


Spanakopita

Pohja:
1,5 dl oliiviöljyä
1,5 dl kylmää vettä
2 rkl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
n. 7 dl vehnäajauhoja

Täyte:
400 g lehtipinaattia (tuore tai pakaste)
1-2 sipulia
2 rkl oliiviöljyä
1 dl hienonnettua tilliä
1 dl hienonnettua persiljaa
1 muna
2 rkl raakaa riisiä
rouhittua mustapippuria
suolaa
200 g fetaa tai salaattijuustoa

Pinnalle:
1 muna
seesaminsiemeniä

Aloita pohjan teosta. Sekoita oliiviöljy, vesi ja sitruunamehu. Lisää suola ja jauhoja, kunnes taikina sitkistyy ja irtoaa kulhon reunoista. Laita taikina kelmulla peitettynä lepäämään jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Jos käytät tuoretta pinaattia, huuhtele se. Jos käytät pakastettua pinaattia, sulata se pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna sipuli sekä tuoreet yrtit.

Kuullota pinaattia öljyssä hetki ja nosta kulhoon. Kuullota myös sipuli. Lisää sipuli sekä yrtit pinaatin joukkoon. Lisää joukkoon myös muna ja raaka riisi, joka imee kosteutta täytteestä. Mausta pippurilla ja suolalla.

Kauli taikinasta ohut suorakaiteen muotoinen levy leivinpaperin päällä. Levitä pinaattitäyte taikinalevyn keskelle ja murustele feta päälle. Nosta taikina kanneksi molemmilta puolilta ja sulje nipistelemällä taikinalevyn reunat yhteen.

Käännä piirakka leivinpaperin avulla ympäri niin, että saumakohta jää piirakan alle. Voitele pinta kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut kauniisti.


- Pulla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...