tiistai 8. joulukuuta 2020

Piparibrita

Britakakku on tuttu kesäisenä marenkiherkkuna, täytteenään useimmiten tuoreet mansikat ja raparperi. Kakku sopii yhtä hyvin myös vuoden pimeimmän ajan herkuksi, piparibritana! Koska jouluna saattaa pieni kiireenpoikanen iskeä kyökin puolella, brita tarjoaa avun ongelmaan: marenkilevyt voi leipoa edellispäivänä ja täyttää juuri ennen tarjoilua, jolloin kokonaisuus pysyy rapeana. 

piparibrita britakakku pipari joulu resepti leivonta mallaspulla

Monissa britakakkuohjeissa kehotetaan syömään kakku pois heti kerralla, mutta omasta kokemuksestani (jota on paljon tämän leivonnaisen suhteen!) voin todeta herkun maistuvan ihanalta myös seuraavana päivänä. Edes rapeus ei ole jääkaappisäilytyksessä hävinnyt niin paljon, etteikö rääppiäiskakkupalaa olisi mukavaa lusikoida. Joten: kääriydy joulupäivänä vilttiin, lämmitä lasi glögiä ja nautiskele pala piparibritaa!

piparibrita britakakku pipari joulu resepti leivonta mallaspulla

Piparibritan pohjataikina saa joulun makua ja tummaa väriä kanelista, inkivääristä ja neilikasta. Täyte maistuu piparilta, sillä kermaiseen täytteeseen yhdistetään piparkakkurahkaa ja piparkakkumuruja. 

Jotta kokonaisuus ei olisi liian makea, raikkaat puolukat piristävät kakkua ja kruunaavat sen koristelua myöten.

piparibrita britakakku piparkakku joulu leivonta mallaspulla ruokablogi marenki puolukka

Kaunis kakku sopii loistavasti jouluaaton jälkiruoaksi kahvin kera!

Piparibrita

Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa
1 dl maitoa

Marenki:
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Väliin:
2 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) piparkakun makuista rahkaa (Arla)
2 dl puolukoita
5 piparkakkua

Päälle:
piparkakkumuruja
puolukoita

Tee pohja. Vaahdota voi ja sokeri ja lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen maidon kanssa voivaahtoon. Levitä taikina leivinpaperoidulle pellille suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 25 x 30 cm). Esipaista 180 asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia.

Tee pohjan kypsyessä marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokerit vähitellen. Vatkaa, kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää. Levitä marenki esikypsennetyn pohjan päälle kauttaaltaan. Jatka paistamista vartin verran, kunnes marenki on kevyesti ruskistunut. Jäähdytä pohja.

Jos tarjoat kakun vasta seuraavana päivänä, täytä se vasta juuri ennen tarjoilua. Voit säilyttää pohjan ritilän päällä, kevyesti leivinpaperilla peitettynä huoneenlämmössä.

Tee täyte vaahdottamalla kerma ja lisää rahka, puolukat sekä murennetut piparkakut.

Leikkaa pohja kahteen osaan ja levitä täyte toisen levyn päälle. Nosta toinen levy päälle ja koristele piparkakkumuruilla ja puolukoilla. Tarjoa saman tien.

piparibrita britakakku piparkakku joulu leivonta mallaspulla ruokablogi marenki puolukka


- Pulla

2 kommenttia:

  1. Kiva kun muistutit Brita-kakusta. Tämä piparinen versio tulee meidän joulupöytään, tosin gluteenittomana. t. Ella

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...