perjantai 7. syyskuuta 2018

Porkkala-sitruunapasta

Otsikossa ei ole virhettä. Nyt kokataan porkkalaa, ei porkkanaa. :)

Pari vuotta sitten blogit täyttyivät yhtäkkiä porkkalasta, tuon vegaanisesta kylmäsavulohesta, ja täytyy tunnustaa, että ilmiö meni minulta täysin ohi. Porkkalaa valmistettiin silloin joulupöytiin kovalla tohinalla, mutta itse keksin tämän tuotteen vasta pitkän ajan päästä, vaikka ahkerasti muitakin blogeja luen. Ei siis ihme, että Mallaspullassa tehdään porkkalaa julkisesti vasta nyt.

porkkala-sitruunapasta mallaspulla ruokablogi

Jujuna on siis tehdä myös vegaaneille sopivaa "kylmäsavulohta" eli samannäköistä ja erehdyttävän hyvin myös samanmakuista herkkua. Lohi ja porkkana ovat molemmat helakan oransseja, ja kun joukkoon lisää savuaromia, saadaan kylmäsavulohimainen tuote kätevästi aikaan kotioloissa, ilman savupönttöjä.

Viimeistä murua myöten -blogin Saara oikaisi mukavasti mutkia suoraksi ja hylkäsi muissa porkkala-resepteissä käytetyn, porkkanoiden merisuolakuoressa kypsentämisen kokonaan. Ja kappas, valmis tuote maistui ihan samalta ilman sitäkin. Otin mielihyvin tämän oikaisun vastaan, sillä aina kun asioita voi helpottaa ja järkevöittää, se on minun mieleeni. 

Porkkalaa kannattaa valmistaa samalla vaivalla isompi määrä, sillä se säilyy jääkaapissa jopa viikon ajan. Sitä voi laittaa leivän päälle, salaatteihin, uuniperunan täytteeksi tai käyttää pastaan, kuten nyt tehdään. 

Julkaisin kolme vuotta sitten kylmäsavulohi-sitruunapastan ohjeen, joka on yksi lempiresepteistämme. Niin simppeli ja niin herkullinen! Pasta maistuu myös pelkkänä sitruunapastana erinomaiselta, mutta vaihtelun vuoksi olemme lisänneet siihen ajoittain kylmäsavulohta. Ja nyt siis porkkalaa! Ohjeeni sisältää kuohukermaa, joten annos ei ole vegaaninen. Halutessasi voit korvata kerman esim. kaurakermalla. Vaihda silloin myös voin ja parmesaanin tilalle vegaaniset vaihtoehdot.

porkkala-sitruunapasta mallaspulla ruokablogi

Porkkala
8 porkkanaa
foliota
merisuolaa rouhittuna
4 tl nestemäistä savuaromia
2 tl valkoviinietikkaa
2 tl rypsiöljyä

Kääri kuorimattomat porkkanat alumiinifolioon, laita uunivuokaan ja kypsennä 190-asteisessa uunissa 1,5 tuntia. Poista sitten folio ja kuori porkkanat.

Siivuta porkkanoista juustohöylällä pitkiä siivuja ja laita ne kulhoon. Sekoita siivujen joukkoon savuaromi, valkoviinietikka ja rypsiöljy sekä maun mukaan merisuolaa. Laita rasia maustumaan jääkaappiin yön yli. Porkkala säilyy viileässä noin viikon ajan.


Porkkala-sitruunapasta
4 annosta

25 g voita
1 sitruunan kuori
3 rkl sitruunan mehua
0,5 tl kuivattua timjamia tai reilummin tuoretta
2 dl kuohukermaa
50 g parmesaania
puolet yllätehdystä porkkalasta
suolaa ja mustapippuria
pastaa

Laita pasta kiehumaan reilusti suolattuun veteen ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan.

Sulata voi pannulla ja lisää joukkoon sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu. Kiehauta ja lisää joukkoon kerma sekä timjami. 

Anna poreilla miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää lopuksi parmesaani sekä pilkottu porkkala. Mausta suolalla ja mustapippurilla. 

Sekoita keitetty pasta pannulla kastikkeen joukkoon ja tarjoa heti.


- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...