torstai 29. maaliskuuta 2018

Kanaa siiderissä normandialaisittain

Kukkoa viinissä ja kanaa siiderissä. Siinä kaksi ranskalaista klassikkoruokaa, jotka hautuvat pitkään hyvin maustetussa liemessä saaden niistä oman, täyteläisen ja hapokkaan makunsa. Näistä jälkimmäinen, siiderikana, on normandialainen herkku, johon tutustuimme muutama vuosi sitten työväenopiston ranskalaisen ruoan kurssilla.


kanaa siiderissä siiderikana ranska normandia ruoka resepti mallaspulla

Kurssilla valmistimme ruoan kokonaisesta kanasta, josta totta puhuen ei juuri lihaa löytynyt. Valitse siis joko kokonainen broileri tai kuten me, kilon paketti broilerin koipinuijia, joista ruoka valmistuu sukkelammin.

Mikä tahansa siideri ei ruokaan kelpaa, vaan sen tulee olla ranskalaista, kuivaa ja omenaista. Alkosta löytyy ainakin yksi pullo, joka täyttää nämä vaatimukset ja kustantaa viitisen euroa. Annoksen hinta ei siis kohoa pilviin, sillä tästä syö ainakin kuusi nälkäistä.

kanaa siiderissä siiderikana ranska normandia ruoka resepti mallaspulla

Aidon ranskalaisen keittiön tavoin alkuperäinen resepti sisälsi vekkuleita yksityiskohtia (muun muassa calvados-liekitystä sekä yrttikimppujen sitomista), joita olen nyt hiukan helpottanut, mutta vain kevyellä kädellä, jotta oikea fiilis säilyisi. Valitse tämä ruoka kiireettömän sunnuntain herkkuateriaksi ja hauduta rauhassa, niin maku kyllä palkitsee.

Jos kaipaat lisää hyviä ranskalaisia reseptejä, kokeile tätä vuohenjuusto-pekonisalaattia tai crème brûléeta provencelaisittain. Molemmat ohjeet ovat peräisin samaiselta kurssilta.


Kanaa siiderissä normandialaisittain

6 annosta

1 kg broilerin koipia (tai 1 kana/broileri)
1 sipuli
4 salottisipulia
voita ja öljyä paistamiseen
1 pullo (75 cl) kuivaa, ranskalaista siideriä
2 laakerinlehteä
1 tl timjamia (tai 1 rkl tuoretta)
puntti lehtipersiljaa varsineen
200 g herkkusieniä
2 omenaa
50 g voita
1,5 rkl maizenaa + tilkka vettä
puolikkaan sitruunan mehu
2 dl ranskankermaa
1 keltuainen
1 rkl dijonsinappia
suolaa ja mustapippuria

Ota lihat hyvissä ajoin lämpenemään huoneenlämpöön. Suolaa ja pippuroi broilerinkoivet ja paista kullanruskeiksi voin ja öljyn seoksessa. Laita koivet pataan.

Hienonna sipuli ja salottisipulit ja kuullota pehmeiksi. Lisää broilereiden joukkoon. Kaada pataan siideri ja lisää laakerinlehdet, timjami ja puolikas puntti lehtipersiljaa. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä sitten lämpöä. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla tunnin verran.

Pyyhi herkkusienet puhtaiksi ja kuori omenat. Viipaloi molemmat ja paista voissa (50 g) ruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kun broilerinkoivet ovat kiehuneet tunnin, suurusta liemi maizenalla pakkauksen ohjeen mukaan. Purista joukkoon sitruunan mehu.

Sekoita kulhossa ranskankerma, keltuainen ja dijonsinappi. Lisää seos pataan herkkusienien ja omenoiden kanssa. Älä päästä enää kiehumaan, vaan anna ainesten vain lämmetä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Lisää päälle tuoretta lehtipersiljaa.

Tarjoa riisin kera.

kanaa siiderissä siiderikana ranska normandia ruoka resepti mallaspulla

- Pulla

2 kommenttia:

  1. Ah, siiderikana on ihanan makuista. Ruokaa odotellessa voi nauttia tuoksusta, joka tulee uunista. Oma reseptini on hieman erilainen, mutta tässä on mielenkiintoinen yksityiskohta tuo keltuaisen lisääminen. Jos laittaisi useamman, riittäisiköhän se suurustamaan padan ilman maizenaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksu on kyllä ihana ja sitä haistellessa voi nauttia vähän sitä siideriä lasistakin ;) Ehkäpä keltuaisten lisääminen voisi suurustaa padan, mutta en uskalla luvata, kun en ole kokeillut. Maizena on takuuvarma tässä suhteessa

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...