sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

FIN-FRA: Ranskalainen sipulikeitto gratinoidulla ruisleivällä

Mikä on ihana talviruoka, joka ei maksa käytännössä mitään, mutta on herkullisuudessaan omassa luokassaan?


Ranskalainen sipulikeittohan se. Tällä kertaa se valmistetaan Suomi-Ranska-maaotteluhengessä, sillä aidon ranskalaisen keiton pinnalle nostetaan vaalean maalaisleivän sijaan ehtaa ruista! Ihan Oltermanni-linjalla ei sentään mennä leivän juustogratinoinnin kanssa, vaan leivän pinta saa ylleen voimakasta gruyèrea raastettuna. Makea sipuli ja suolainen juusto ovat täydellinen makupari!

ranskalainen sipulikeitto gratinoitu ruisleipä mallaspulla

Sipulikeiton kanssa maltti on se tärkein onnistumisen salaisuus. Malta hauduttaa sipulia ensin voi-öljyseoksessa niin kauan, että se antautuu: muuttuu tahmeaksi, kullanruskeaksi ja karamellisoituu saaden makeaa makua. Tämä vaihe kestää parhaimmillaan lähes tunnin, mutta kun otat lasiin valkoviiniä (sitä samaa, jota lorautat myös keittoon), aika kuluu joutuisammin. 

Lisää vasta sen jälkeen neste ja jatka hauduttelua vähintään puoli tuntia, mieluiten pidempäänkin. Itse pidän keitoista eniten uudelleenlämmitettyinä, jolloin ne saavat vetäytyä ja maustua yön yli viileässä. Niinpä halutessani sunnuntaina sipulikeittoa, laitan keiton tulille lauantaina hyvissä ajoin.

ranskalainen sipulikeitto gratinoitu ruisleipä mallaspulla

Ranskalainen sipulikeitto
1,3 kg keltasipulia
4 valkosipulin kynttä
25 g voita
loraus öljyä
1 l vettä
2 lihaliemikuutiota
2,5 dl valkoviiniä
1 tl sokeria
1,5 tl kuivattua timjamia
3 laakerinlehteä
suolaa ja mustapippuria


Gratinoidut ruisleivät
4 palaa ruisleipää
voita
3 dl raastettua gruyèrea

Laita leipäviipaleet leivinpaperoidulle pellille. Voitele ne voilla ja ripottele juustoraaste pinnalle. Gratinoi leipiä 250-asteisen uunin ylätasossa grillivastusten alla, kunnes juusto sulaa ja alkaa kuplia. Varo käräyttämästä! Nosta rapeat leivät kulhoihin annostellun keiton pinnalle ja tarjoa heti.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...