perjantai 20. lokakuuta 2017

Punajuuri-lehtikaali-belugalinssipaistos

Tehdessäni viime talvena maan mainiota salaattia uudesta linssituttavuudestani (ja myös karamellisoiduista päärynöistä ja sinihomejuustosta, nam!), pienistä mustista belugalinsseistä, oli tarkoitus, että loppupussillinen tulisi pian uuteen käyttöön. Ja kas, lokakuu on jo täällä eikä pussia ole tullut tammikuun jälkeen avattua. Vaikka linssit tunnetusti eivät meillä kuulu suosikkirepertuaariimme, belugalinssit olivat sen verran toimiva aines, että olisin kuvitellut saavani itseni niitä kokkaamaan useamminkin.


punajuuri-lehtikaali-belugalinssipaistos uuniruoka punajuuri lehtikaali belugalinssi kasvisruoka mallaspulla

Linssit antoivat odottaa itseään kuiva-ainelaatikossa siihen asti, että bongasin Helsingin Sanomien reseptin fetalla gratinoidusta punajuuri-lehtikaali-belugalinssipaistoksesta. Ohje näyttää olevan jo kolme vuotta vanha, mutta edelleen hyvin toimiva ja sopii syksyiseksi uuniherkuksi. Punajuuret ovat juuri nyt sesongissa, samoin lehtikaalia saa edullisesti kaupoista.

Alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan kypsentämään kokonaisia punajuuria uunissa tunnin verran, mutta halusin nopeuttaa prosessia kuorimalla ja lohkomalla punajuuret ennen paahtamista suupaloiksi. Tällöin kypsennysaika puolittui. Punajuurien paahtuessa ehtii myös kypsentää linssit valmiiksi; muhjuksi asti niitä ei kannata keittää, vaan jättää sopivan napakoiksi. Parikymmentä minuuttia riittää tähän toimeen.

punajuuri-lehtikaali-belugalinssipaistos uuniruoka punajuuri lehtikaali belugalinssi kasvisruoka mallaspulla

Hesarin ohjeessa käytettiin juustona pelkästään fetaa (vai pitäisikö sitä kutsua korrektisti salaattijuustoksi?), mutta nakkasin jääkaapissa olleen Aurajuuston sen seuraksi. Punajuuri ja sinihomejuusto ovat klassikkoyhdistelmä, ja toimivat myös paistoksessa erinomaisesti yhdessä.

Uunivuoaksi kannattaa valita iso astia, sillä se tulee tupaten täyteen erityisesti rehevän lehtikaalin ansiosta. Uunin lämmössä lehtikaali kuitenkin humpsahtaa reilusti kasaan.

punajuuri-lehtikaali-belugalinssipaistos uuniruoka punajuuri lehtikaali belugalinssi kasvisruoka mallaspulla

Punajuuri-lehtikaali-belugalinssipaistos

4 annosta

500 g punajuuria
1 rkl öljyä
200 g lehtikaalia
100 g belugalinssejä
3,5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
200 g fetajuustoa
100 g sinihomejuustoa
2 rkl voita

Tarjoiluun:
loraus öljyä ja balsamicoa

Kuori ja lohko punajuuret suupalan kokoisiksi paloiksi. Laita ne pellille ja valuta päälle kevyesti öljyä. Pyöräytä lohkot öljyssä sekaisin ja paahda 200-asteisen uunin keskitasolla 20-30 minuuttia, kunnes lohkot ovat pehmentyneet sopivasti.

Keitä punajuurien paahtuessa belugalinssit kypsiksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä, noin 20 minuuttia. Valuta.

Huuhdo lehtikaalit, poista kova lehtiruoti ja suikaloi lehdet.

Laita ison uunipadan pohjalle voinokareet, kerros punajuuria, linssejä ja lehtikaalia sekä murennettua juustoa. Toista kerrokset kolmesti ja murustele pinnalle fetajuustoa.

Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Lorauta valmiin paistoksen päälle tilkka öljyä ja balsamicoa halutessasi.

punajuuri-lehtikaali-belugalinssipaistos uuniruoka punajuuri lehtikaali belugalinssi kasvisruoka mallaspulla

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...