perjantai 18. joulukuuta 2015

Joulupöydän parhaat kalaherkut: valkosipulisilakat sekä silakkarullat

Toisille ihmisille ei tule joulua ilman suklaata, toisille ei ilman kinkkua ja laatikoita. Minulle sitä ei tule ilman valkosipulisilakoita. Ei kyllä ilman graavilohtakaan. Ylipäänsä joulun kalapöytä on ykkösherkkuani, eikä sitä kinkkua laatikoineen tarvitsisi puolestani olla lainkaan. Kinkku on muutoinkin parasta joko heti uunilämpimänä syötynä tai sitten joulun jälkeen voileivän päälle viipaloituna; joulupöydässä tuntuu välillä turhalta täyttää kylmällä kinkulla mahaa.

valkosipulisilakat silakkarullat maustesilakat joulusilakat kala kalaruoka joulukalat valkosipuli silakka

Valkosipulisilakoiden kaveriksi tein tällä kertaa silakkarullia, jotka maustetaan etikkaisessa liemessä porkkanoiden ja sipulien kanssa. Kätevää reseptissä on, että voit kerralla kypsyttää molempien kalaruokien fileet yhteisessä liemessä yön yli, valuttaa ne seuraavana päivänä ja pistää kahteen eri kippoon omien mausteidensa kanssa. Vähimmäisaika joulukalojen teolle on kaksi yötä: ensimmäisenä yönä silakkafileet kypsyvät ja toisena yönä maustuvat. Kolmas yö tekisi niille erityisen hyvää, kun maun antaa rauhassa muttiintua. Silakat säilyvät syömäkelpoisina viikon verran, kun ne säilyttää viileässä.

valkosipulisilakat silakkarullat maustesilakat joulusilakat kala kalaruoka joulukalat valkosipuli silakka

Etikkaliemi
600 g silakkafileitä
0,5 l vettä
1 dl etikkaa
2 tl merisuolaa
1 rkl sokeria

Sekoita vesi, etikka, suola ja sokeri keskenään ja sekoittele, kunnes suola ja sokeri ovat liuonneet. Lisää silakkafileet joukkoon ja anna niiden kypsyä yön yli.

Valuta silakat liemestä hyvin ja jaa kahteen osaan.


Valkosipulisilakat
300 g esikypsytettyjä silakkafileitä
1 prk (200 g) kermaviiliä
3 valkosipulinkynttä
1 dl tuoretta tilliä
1 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
ripaus valkopippuria rouhittuna

Hienonna valkosipulinkynnet ja tilli ja sekoita kaikki aineet keskenään. Laita silakkafileitä ja kastiketta vuorotellen tarjoiluastiaan. Peitä astia ja anna maustua jääkaapissa vuorokausi.


Silakkarullat
300 g esikypsytettyjä silakkafileitä
1 sipuli
1 porkkana
1,5 dl vettä
0,5 dl etikkaa
4 rkl sokeria
2 tl suolaa
6 maustepippuria
1-2 laakerinlehteä
1 rkl öljyä

Viipaloi sipuli ja porkkana. Sekoita muut aineet keskenään ja kiehauta seos, jotta sokeri ja suola liukenevat liemeen. Jäähdytä liemi kylmäksi.

Rullaa silakat ja asettele sipuli- ja porkkanaviipaleiden kanssa vuorotellen astiaan. Kaada päälle kylmä liemi, peitä astia ja anna maustua jääkaapissa vuorokausi.

Tarjoa saaristolaisleivän tai keitettyjen perunoiden kanssa alkupalana.

valkosipulisilakat silakkarullat maustesilakat joulusilakat kala kalaruoka joulukalat valkosipuli silakka saaristolaisleipä

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...