perjantai 4. joulukuuta 2015

Itsenäisyyspäivän ateria: porocarpaccio ja suppilovahverorisottoporocarpaccio poro carpaccio suppilovahverorisotto risotto sienirisotto suppis suppilovahvero itsenäisyyspäivä suomi suomalainen ruoka

Puolustusvoimain paraatia, kynttilöitä ikkunassa, Jääkärimarssia, vihreitä kuulia ja vähän parempaa ruokaa. Perinteet ovat kunniassa meidän itsenäisyyspäivän vietossamme! Kun selasin kalenteripäiväkirjaa, löysin menneiden itsenäisyyspäivien ruokien joukosta muun muassa burgundinpataa ja Wellingtonin pihviä. Tänä vuonna pysytään kuitenkin tiukasti kotimaassa, ja tarjolle katetaan alkuruoka ja pääruoka porosta ja suppilovahveroista.

porocarpaccio poro carpaccio suppilovahverorisotto risotto sienirisotto suppis suppilovahvero itsenäisyyspäivä suomi suomalainen ruoka

Poron sisäfilee on pikkuruinen lihanpala, josta tulee mainio carpaccio. Carpacciolla viitataan raakaan lihaan, joka tarjotaan niin ohuina siivuina kuin mahdollista. Liha pakastetaan ennen leikkaamista, sillä kohmeisena siitä on helppo saada ohutta siivua aikaan. Muista terävääkin terävämpi veitsi! Päälle vain hyvää sormisuolaa ja rouhittua mustapippuria ja hieno alkupala on valmis. Tein porolle lisukkeeksi piparjuurella ja dijonsinapilla maustetun ranskankermakastikkeen. Liikaa ei kannata kastikkeen kanssa lotrata, ettei poron maku peity.

porocarpaccio poro carpaccio suppilovahverorisotto risotto sienirisotto suppis suppilovahvero itsenäisyyspäivä suomi suomalainen ruoka

Pääruuaksi tarjolla on suppilovahverorisottoa, johon voit käyttää kuivattuja, pakastettuja tai jopa tuoreita suppiksia; niitä kun saattaa hyvinkin olla vielä metsässä poimittavana. Omat sienemme saimme ystävältämme; kiitos hänelle! 

Juhlavaa ja herkullista itsenäisyyspäivää!


Porocarpaccio
1 poron sisäfilee (noin 180 g )
sormisuolaa
mustapippuria

Käytä valmiiksi pakastettua poroa tai laita sisäfilee pakastimeen jäätymään. Leikkaa kohmeisesta fileestä terävällä veitsellä paperinohuita viipaleita ja laita ne tarjoiluvadille yhteen kerrokseen. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla. 

Laita päälle piparjuurikastiketta.


Piparjuurikastike
150 g ranskankermaa
1,5 tl piparjuuritahnaa
1 rkl dijonsinappia
mustapippuria
ripaus suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään, tarkista maku ja tarjoa poron kanssa.


Suppilovahverorisotto

6 annosta

1 l tuoreita suppilovahveroita
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
3 rkl öljyä
4 dl risottoriisiä
1,5 l kanalientä
1 dl valkoviiniä tai tilkka sitruunamehua
1 dl parmesaania
2 rkl voita
suolaa ja mustapippuria

Puhdista sienet ja laita kuivalle pannulle. Kuumenna, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Pilko sieniä hiukan pienemmiksi paloiksi.

Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää riisit ja anna niidenkin kuullottua pari minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. 

Lämmitä sillä välin kanaliemi lähes kiehuvaksi. Lisää lientä desi kerrallaan riisin joukkoon, sekoita säännöllisesti ja lisää lientä, kun edellinen annos on imeytynyt.

Kun riisi on kypsynyt napakaksi (vie noin 20 minuuttia), lisää parmesaani raastettuna sekä voi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa heti.

porocarpaccio poro carpaccio suppilovahverorisotto risotto sienirisotto suppis suppilovahvero itsenäisyyspäivä suomi suomalainen ruoka

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...