torstai 21. toukokuuta 2015

Saaristolaisleipä

Tumma, makea ja maltainen saaristolaisleipä on yksi lempileivistäni, jonka olen tähän asti ostanut aina kaupasta valmiina. Nyt kokeilin sen leipomista itse eikä paluuta entiseen enää ole. Hyvin yksinkertainen ja vähällä vaivalla syntyvä leipä oli mehevää ja juuri oikeanmakuista, ja graavilohella päällystettynä parhaimmillaan! Se myös säilyy hyvänä parikin viikkoa, joten ei haittaa, vaikka taikinasta syntyykin 2-3 leipää. Leivän voi myös hyvin pakastaa.

Ohje on Romppas-Jussin (älkää kysykö, kuka hän on; hyviä leipäreseptejä hän ainakin osaa tehdä.) Kuten ohjeessa sanotaan, kannattaa taikina jakaa kahteen isoon leipävuokaan, sillä taikinaa on paljon. Ehkäpä parempi idea on jakaa se kolmeen pienempään, jolloin viipalekokokin säilyy järkevämpänä. Kuvan leipä on paistettu hivenen pienemmässä vuoassani; isompi vuoka tuotti vielä suuremmat viipaleet. Leivät kannattaa myös paiston ja jäähtymisen jälkeen kääriä kelmuun ja laittaa muutamaksi päiväksi tekeytymään jääkaappiin, jolloin maku syvenee. 
Saaristolaisleipä
1 litra piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

voiteluun siirappivettä suhteessa 1 osa siirappia, 3 osaa vettä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi, kaljamaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot sekä suola. Lisää vehnäjauhot erissä. Sekoita taikina, älä vaivaa. Anna kohota vedottomassa paikassa 1,5 tuntia.

Voitele kaksi isoa leipävuokaa ja jaa taikina niihin. Paista 175 asteessa uunin alatasolla kaksi tuntia. 

Kun leivät ovat paistuneet 1,5 tuntia, voitele ne siirappivedellä. Kumoa kypsät leivät ritilälle jäähtymään peitettynä.

Anna leipien levätä viileässä muutama päivä, niin maku tasaantuu ja paranee.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...