maanantai 9. maaliskuuta 2015

Parhaat sämpylät Sikke Sumarin tapaan

Aiemmassa pullakirjoituksessani mainitsin, etten ole kovin suuri hiivataikinoiden vaivauksen ystävä. Toisaalta nautin tuoreista pullista ja sämpylöistä kovasti, joten olen yrittänyt etsiä sopivia väyliä sukkuloida näiden kahden näkemyksen välissä. Pidänkin erityisesti peltileivistä, jolloin koko taikinan voi kaataa suoraan pellille koskematta siihen käsin lainkaan. 


sämpylä paras sikke sumari vaivaamaton leipä

Vielä parempi löytöni on kuitenkin Sikke Sumarin sämpylöiden ohje, jonka olen ristinyt parhaaksi sämpyläohjeeksi, mitä voi löytää. Taikinan vaivaamattomuus on vain yksi reseptin hyvistä puolista, sillä ohjeella syntyvät leipäset ovat niin rapeakuorisia ja maukkaita, että leipomostakaan et saa parempia!

Taikinan aineet sekoitetaan keskenään löysäksi seokseksi ilman vaivausta ja sen annetaan levätä yön yli jääkaapissa. Aamulla (tai vaikka vasta seuraavana iltana) taikinasta nostellaan kahdella lusikalla kekoja pellille, saksitaan ristiviilto pintaan, ripotellaan hiukan vehnäjauhoja päälle ja paistetaan 230 asteessa n. 30-35 minuuttia. Älä säikähdä pitkää paistoaikaa, vaan anna niiden rauhassa kypsyä uunissa. Sämpylät ovat uunista tullessa kovia, mutta juuri sopivan rapeita pinnalta ja pehmeitä sisältä, kun käyt niitä maistelemaan.

sämpylä paras sikke sumari vaivaamaton leipä

Jauhoina on alkuperäisessä reseptissä ruisjauhoja, kokojyväjauhoja sekä vehnäjauhoja; omissa sämpylöissäni olen käyttänyt alla olevan reseptin mukaista jauhosekoitelmaa sekä erilaisia siemeniä.

Jos et jaksa odottaa seuraavaan päivään taikinan kohoamista, sen voi jättää myös pariksi tunniksi huoneenlämpöön ja laittaa sämpylät sitten uuniin. Yhtä hyviä niistä on tälläkin tavalla tehnyt. Ja jos et halua paistaa koko taikinaa kerralla, niin ei huolta: se säilyy jääkaapissa useamman päivän, joten voit paistaa vaikka joka aamulle tuoreet sämpylät!

Parhaat sämpylät
7,5 dl vettä
25 g hiivaa (tai 1,5 pss kuivahiivaa)
1 rkl suolaa (alkuperäisessä ohjeessa 1,5 rkl, mutta minusta se on liikaa)
0,75 dl ruisjauhoja
0,75 dl kaurahiutaleita
0,5 dl siemeniä (seesam, auringonkukka tms.)
n. 10 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva veteen (kädenlämpöistä, jos käytät tuorehiivaa ja n. 42-asteista, jos käytät kuivahiivaa). Lisää suola ja jauhot sekoittaen. Käytä jauhoja sen verran, että saat paksua puuroa muistuttavan seoksen. Peitä kulho kelmulla ja leivinliinalla ja anna kohota jääkaapissa yön yli. 

Nostele taikinasta kekoja pellille leivinpaperin päälle, tee saksilla pintaan ristiviilto ja ripottele hiukan vehnäjauhoja pinnalle halutessasi. 

Paista uunin keskitasolla 230 asteisessa uunissa n. 30-35 minuuttia.


- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...