maanantai 8. marraskuuta 2021

Paneer Makhani

Lainasin kirjastosta Helsingin Sanomien koostaman kirjan Ruokatorstai kaukomailla -kirjan, josta löytyy reseptejä, joilla loihtia eksoottiset matkamakumuistot eläviksi omassa kotikeittiössä. Kirjassa matkataan Yhdysvaltojen halki Etelä-Amerikkaan, Intiaan, Japaniin, Kiinaan ja Thaimaan kautta Vietnamiin. 

Nappasin kirjasta talteen useita reseptejä, ja tässä niistä ensimmäinen, Paneer Makhani, joka on kotoisin Punjabin alueelta Intian ja Pakistanin rajalta. Tilaan lähes poikkeuksetta intialaisissa ravintoloissa aina Palak Paneerin eli pinaattisen juustocurryn. Kirjassa lupailtiin, että tämä on vielä parempaa, joten pakkohan tähän oli tarttua. Itse Palak Paneeria en ole kotikeittiössä saanut vielä kertaakaan onnistumaan ravintoloiden tasoa vastaavasti, joten odotukset olivat tätä ruokaa ja ohjetta kohti korkealla.


Korianterin, juustokuminan, kurkuman ja garam masalan pyörittely kuumalla pannulla tulvahduttivat keittiön täyteen intialaisia tuoksuja! Koska maistelussa oli mukana myös kolmivuotias, jouduin jättämään chilin lähes kokonaan pois, mikä laimensi makumaailmaa jonkin verran. Uskalla sinä laittaa sitä reilummalla kädellä! 

Lopputulos oli maistuva: kermaisen tuhti, tomaattinen kastike ja mehevät juustopalat täyttivät vatsat, mutta Palak Paneeria ei tämä kuitenkaan voittanut.


Paneer Makhani

1 dl cashewpähkinöitä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl voita
1 rkl rypsiöljyä
1 tl korianteria
1 tl juustokuminaa
0,5-1 tl chilijauhetta
0,5 tl garam masalaa
0,5 tl kurkumaa
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
0,5 dl vettä
2 dl kermaa
250 g paneer-juustoa (kotijuusto käy hyvin)
1 tl suolaa

Laita pähkinät likoamaan runsaaseen veteen vähintään kahdeksi tunniksi.

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Sulata voi kattilassa ja lisää öljy. Kuullota sipuleita muutama minuutti, lisää sitten valkosipulit sekä inkivääri ja jatka paistamista pari minuuttia.

Lisää mausteet ja kääntele seosta pari minuuttia. Lisää sitten tomaattimurska, vesi ja liotetut, valutetut pähkinät. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Soseuta seos sileäksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

Kaada seos takaisin kattilaan ja lisää kerma. Jos kastike tuntuu liian paksulta, lorauta tilkka vettä mukaan. Kuutioi juusto ja lisää joukkoon suolan kera. Kuumenna hetki, jotta juusto kuumenee myös sisältä.

Tarjoa keitetyn riisin kanssa.


- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...