keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Laskiaispullawrapit

Viime vuonna menetimme Singaporen seikkailun vuoksi laskiaisherkut kokonaan, joten tänä vuonna otan ilon irti vähintään kaksinkertaisesti. En pahemmin innostu mistään uusista perinneherkkujen tuunauksista, vaan haluan syödä laskiaispullani perinteisenä sen kerran, kun niitä on lupa syödä. Paras herkku syntyy tuoreesta pullasta, mantelimassasta JA vattuhillosta sekä runsaasta määrästä kermavaahtoa.


Kun luin viime keväänä Elna Nykänen Anderssonin kirjaa Kära Sverige - Ruotsalainen ruokakirja, nappasin siitä talteen useamman mielenkiintoisen reseptin. Äitienpäiväksi leivoin todella herkullisen Prinsessa Estellen kakun, ja nyt päätin kokeilla laskiaispullawrappeja! Normaalisti en olisi näistäkään varmaan innostunut, mutta Elna onnistui kirjassaan vakuuttamaan minut, että kokeileminen kannattaisi.


Wrap-laskiaispulla syntyi ruotsalaisessa Tösse-leipomossa, jossa kondiittori Mattias Ljungberg uskaltautui kehittämään perinteisestä semlasta (ruotsalaisittain laskiaispulla) uuden version. Suosio taisi yllättää leipomonkin, joka joutui palkkaamaan lisää henkilökuntaa asiakkaiden vaatiessa yhä lisää ja lisää laskiaiswrappeja. Wrapin juju taitaa olla paitsi helpossa syötävyydessä, myös siinä, että pullataikinan, mantelimassan ja kermavaahdon suhde on aika lailla täydellinen! Pulla ei dominoi makua, kuten perinteisessä laskiaispullassa, vaan täytteitä saa reilun annoksen joka haukkaisulla.

Laskiaiswrapin sisään tulee siis mantelimassasta ja maidosta tehtyä tahnaa. Koska more is more, lusikoin omiin versioihini luonnollisesti myös vattuhilloa. Tästä tuli meidänkin kotona hitti!


Laskiaispullawrapit

12 kpl

Pullataikina:
1,5 dl vettä
1 dl maitoa
25 gl tuorehiivaa
1 dl sokeria
ripaus suolaa
0,5 tl kardemummaa
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
8 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita

Täyte:
2 dl vispikermaa
maun mukaan sokeria
100 g mantelimassaa
2 rkl maitoa
(vadelmahilloa, jos haluat täydellisen nautinnon)

Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma, kananmuna, leivinjauhe sekä suurin osa jauhoista. Alusta taikina kimmoisaksi ja lisää loput jauhot vähitellen. Lisää loppuvaiheessa myös pehmeä voi. Kohota taikinaa leivinliinan alla 30-40 minuuttia.

Jaa kohonnut taikina 12 palaan ja pyörittele pulliksi. Kauli pullat jauhotetulla alustalla 1-2 millimetrin paksuisiksi ja halkaisijaltaan noin 20 senttiä pitkiksi lätyiksi. Nosta lätyt varoen leivinpaperoidulle pellille ja paista 225-asteisessa uunissa 3-4 minuuttia. Lätyt eivät saa ruskistua. Nosta paistuneet lätyt heti kahden leivinliinan väliin päällekkäin jäähtymään, jotta ne pysyvät pehmeinä.

Kun lätyt ovat jäähtyneet, tee täyte. Vaahdota vispikerma kuohkeaksi ja mausta sokerilla halutessasi. Raasta mantelimassa ja sekoita raasteen joukkoon maitoa siten, että saat siitä tahnan. Levitä tahnaa lättyjen keskelle ja lusikoi päälle kermavaahtoa. Malta mielesi täytteiden määrässä, muuten hukka perii, kun alat rullata lättyjä wrapeiksi.

Käännä ensin alareuna osittain täytteen päälle, sitten sivut. Kääri valmis wrap voipaperiin ja nauti saman tien.

Herkullista laskiaista!


- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...