sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Tomaatti-vuohenjuustopiirakka Pipsan tapaan

Aijai, nyt löytyi uusi suolainen lempipiirakkani! En ole varmaan ainoa, joka keväällä katsoessaan Pipsa Hurmerinnan ja Meri-Tuuli Väntsin tähdittämää Samassa liemessä -tv-ohjelmaa pisti merkille tämän suuresti hehkutetun tomaatti-vuohenjuustopiirakan. Superhelppo piirakka tehdään valmistaikinaan ja päälle viipaloidaan kypsiä tomaatteja ja paksua vuohenjuustoa. Päälle sivellään yrittöljyä ja koko homma on siinä! Ei taikinan vaivausta, munamaitoja tai mitään muutakaan säätämistä. Piirakka näyttää värikkäältä ja kauniilta, ja hetken vetäydyttyään se on niin herkullista, että adjektiivit loppuvat kesken. 


tomaatti-vuohenjuustopiirakka mallaspulla ruokablogi pipsa hurmerinta

Ennen reseptiä vielä sananen valmispiirakkataikinoista, joita olen tähän asti vältellyt. En tiedä enää, miksi. Käytänhän sujuvasti kuitenkin jouluisin torttutaikinoita, sillä ei tulisi mieleenikään alkaa kaulimaan niitä itse. Myös piparitaikinan piparitaloa varten ostan valmiina (joskin kotitekoiset piparit ovat huomattavasti herkullisempia). Mutta piirakoihin olen aina tehnyt taikinan itse. Ehkä osittain sen takia, että taikinan nyppiminen on hauskaa (paitsi, kun se tarttuu sormiin ja vuokaan taputellessa saa käyttää aina paljon ylimääräisiä jauhoja). Tai sitten pihi marttaluonteeni ei salli valmiin ostamista. 

Mutta nyt, kun kerta Pipsakin suositteli valmistaikinaa eikä ohjeessa edes annettu vaihtoehtoista reseptiä kotitekoiselle taikinalle, suuntasin minäkin pakastealtaille. Ja kyllä: taikina suli nopeasti ja oli todella helppo käsitellä. Sen kuin vain paineli vuokaan ilman mitään käsiin takertumista. Se kohosi tasaisesti ja paistui kauniin ruskeaksi. Kypsä piirakka myös leikkautui näteiksi paloiksi eikä murentunut. Ja maku, sekin oli hyvä. 

Taitaa tämä kotimartta ostaa jatkossa, ainakin välillä, piirakkataikinansakin kaupasta ja keskittyä enemmän valmiin tortun maisteluun.

tomaatti-vuohenjuustopiirakka mallaspulla ruokablogi pipsa hurmerinta

Tomaatti-vuohenjuustopiirakka
1 valmis suolainen piirakkataikina
noin 10 tomaattia
400 g vuohenjuustoa
1 rkl dijonsinappia


Yrttiöljy
1 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
kourallinen tuoreita yrttejä (minulla lehtipersiljaa, basilikaa ja ruohosipulia; myös timjami sopii hyvin)
suolaa ja mustapippuria

Tee ensin yrttiöljy yhdistämällä oliiviöljyyn hienonnettu valkosipulinkynsi sekä yrtit. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Sulata valmistaikina ja painele leivinpaperoidun piirakkavuoan pohjalle ja hieman myös reunoille. Sivele pohjan päälle dijonsinappia.

Viipaloi tomaatit ja vuohenjuusto yhtä paksuiksi viipaleiksi ja lado vuorotellen vuokaan. Sivele päälle puolet yrttiöljystä.

Paista piirakkaa 190-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Sivele kypsän piirakan pinnalle loput yrttiöljystä. Anna jäähtyä ja tarjoa haaleana.

tomaatti-vuohenjuustopiirakka mallaspulla ruokablogi pipsa hurmerinta

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...