perjantai 8. joulukuuta 2017

Madeiralla mehevöitetyt taatelimuffinssit

Meni pitkään, ennen kuin opin pitämään taatelin mausta. Tai tarkemmin ottaen taatelikakun, sillä harvoin sitä on ollut tarjolla oikeita tai kuivattuja taateleita, paitsi ehkä jouluna. Ja silloinkin sitä taatelikakkua. Lempikuivakakkuni, Ahvenanmaalainen maustekakku, näyttää ulospäin erehdyttävän paljon taatelikakulta ja pettymys, kun tajuaa vahingossa ottaneensakin taatelisen kakkuviipaleen sen ihanan mausteisen ja kahvilla silatun kakun sijaan, on joka kerta ollut karmea.



taatelimuffinssit taateli muffinssi joulu leivonta mallaspulla


Jokin naksahdus makuhermoissani kuitenkin muutama vuosi sitten tapahtui, kun opin syömään taatelia. Opin myös syömään silliä. Onkohan niillä jokin yhteys? Jos ei muuta, niin ainakin se tieto, että makumieltymykset voivat edelleen kehittyä tämänkin ikäisenä. Joka tapauksessa taatelikakku alkoi yhtäkkiä maistua hyvältä. Noin vain. Kummallista! 

taatelimuffinssit taateli muffinssi joulu leivonta mallaspulla

Olen kerran jos toisenkin lukenut lehdistä, kuinka kuivakakut ovat totaalisen vanhanaikaisia eikä niitä kukaan syö. Minä syön joka kerta, kun sellaista on tarjolla. Mutta tärkeää on, että kuivakakku on mehevä ja kostea eikä vanha ja kuivahtanut. Taatelikakussa tätä vaaraa ei ole, sillä pääraaka-aine pitää kakun pitkään mehevän maukkaana. Jouluakin ajatellen taatelikakun voi hyvin leipoa hyvissä ajoin ja säilyttää jääkaapissa.

Mehevyyden yksi salaisuus on madeira, jossa taatelit keitetään pehmeiksi. Alkoholi haihtuu keitettäessä pois, joten muffinssit sopivat myös lapsille.

taatelimuffinssit taateli muffinssi joulu leivonta mallaspulla

Tein tällä kertaa kakun sijaan muffinsseja. Jos haluat, saman taikinan voi tehdä myös kakuksi. Voitele ja jauhota tällöin iso rengasvuoka ja kaada taikina siihen. Uunin lämpötila on tällöin 175 astetta ja paistoaika noin 45 minuuttia tai tunti.

taatelimuffinssit taateli muffinssi joulu leivonta mallaspulla

Taatelimuffinssit

12 kpl 

1 pkt (250 g) taateleita 
1 dl vettä 
1 dl madeiraa 
175 g voita 
3 kananmunaa 
2 dl fariinisokeria 
0,5 dl maitoa 
1 tl soodaa 
4,5 dl kakkuvehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta 
1,5 tl vaniljasokeria 

Laita pilkotut taatelit, vesi ja madeira kattilaan ja anna kiehua hetki miedolla lämmöllä, kunnes taatelit soseutuvat tasaiseksi massaksi. Lisää voi sulamaan kuumaan seokseen. Anna jäähtyä. 

Lisää kananmunat yksitellen jäähtyneeseen taateli-voiseokseen ja vatkaa kunnolla sekaisin. Yhdistä sooda ja maito keskenään ja toisessa kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää molemmat seokset taikinan joukkoon. 

Laita paperivuoat muffinssipellin koloihin ja lusikoi taikina vuokiin. 

Paista 200 asteessa n. 15-20 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä. Älä paista liikaa, jotta muffinssi pysyy mehevänä. Anna jäähtyä.


taatelimuffinssit taateli muffinssi joulu leivonta mallaspulla


- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...