Nappasin historiani toisen fenkolin kaupasta mukaan, suunniteltuani tekoa kahden, kolmen vuoden ajan. Milloin ne näyttivät nuutuneilta, milloin en keksinyt mitään ruokaa, mihin sitä laittaisin. Eipä se tälläkään kertaa kaikista freeseimmältä kaupan sivuhyllyllä nököttäessään näyttänyt, mutta en viitsinyt asiaa enää siirtää.
Löytyihän minulta korista kuitenkin jo kasa appelsiineja, verisiä sekä tavallisia, jotka halusin yhdistää fenkoliin. Ajatuksena oli luoda raikas salaatti kevättä lupaavan talven keskelle ilman kurkkua, tomaattia tai salaatinlehtiä.
Keräilen erilaisia kokkaamista helpottavia vinkkejä, kokkikikkoja, ja innoissani kokeilin uutta oppimaani jippoa saadakseni fenkolista superrapeaa. Huuhdottu ja halkaistu fenkoli suikaloidaan ohuen ohueksi terävällä veitsellä. Suikaleet laitetaan viideksi minuutiksi likoamaan jääkylmään veteen ja valutetaan sitten siivilässä huolellisesti.
En muistanut maistaa fenkolia ennen jäävesikäsittelyä kyetäkseni tekemään luotettavaa vertailua, mutta lopputulos ainakin oli raikkaan rapsakka.
Fenkolin ohella salaattiin viipaloitiin makeita appelsiineja, ja yhdestä appelsiinista puristettu mehu laitettiin myös salaatin kastikkeeseen. Koska fenkoli on lievästä aniksenmaustaan huolimatta melko mieto, kastikkeessa kannattaa olla makua.
Fenkoli-sitrussalaatti sopii hyvin esimerkiksi suolaisen piirakan kanssa tarjottavaksi.
Fenkoli-sitrussalaatti
1 fenkoli
1 veriappelsiini
1 appelsiini
Kastike:
2 rkl oliiviöljyä
puolikkaan appelsiinin mehu
1 rkl hunajaa
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa ja pippuria
- Pulla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti